Aromaterápia

Az aromaterápia egy csodálatos és különleges világ, amit be szeretnénk mutatni az összes Anyukának. Egy módszer, amivel egy picit megállíthatjuk a rohanó mindennapokat, egyensúlyt teremthetünk önmagunkban és magunk körül.

A jógában elöszeretettel használjuk, mivel az illóolajok a test mindhárom szintjén hatnak – szellem, test, lélek. Érzékszerveinken keresztül eljutnak az agyhoz, melynek közvetítésével lelki síkon is hatnak.

Mi is az aromaterápia?

Egy olyan holisztikus gyógymód, amely növényi aromák, illóolajok, aromás vegyületek használatával hat a hangulatunkra, közérzetünkre, egészségi állapotunkra, agyműködésünkre, hormonjainkra. Védelmet nyújt fertőző betegségek ellen, gyulladásos és lelki eredetü problémáknál tud segíteni.

 

Hogyan hat?

Az aromaterápia felébreszti és felerősíti a szervezet öngyógyító képességét.

Megvan az a képességük, hogy közvetlenül az agyra hassanak és onnan számos fiziológiai és pszichikai folyamatot indítsanak el. Ez a hatásmechanizmus elsősorban az olajok belégzése által indul meg. Az illóolajok többsége képes áthatolni a bőrön, és a sejteken kívüli testnedvek az olajokat bejuttatják a vérkeringési és a nyirokrendszerbe. Ennél fogva az olajok bedörzsölés útján, a bőrön keresztül is bejuttathatók a szervezetbe, illetve bizonyos készítmények fogyasztásával belsöleg is. Így az illóolajak felhasználása igen széleskörü (masszázs, aromafürdők, pakolások, kapszulák, aromavizek, bázisolajok) és rendkívül fontos hogy magas tisztaságúak legyenek.

 

Mi az illóolaj:

Az illóolajok a növények illatanyagai. Ezek olyan szénhidrogén vegyületek, amelyeket a növények fényből, vízből, földből és levegőből, azaz a négy elemből állítanak elő. Az illóolaj a növény „lelke”, esszenciája.
Vannak magas és alacsonyabb illóolaj tartalmú növények, ez befolyásolja az árukat is. Pl. a citromfű és a rózsa illóolaj igen drága éppen ezért.

lllóolaj és illóolaj között hatalmas különbségek lehetnek. Aromaterápiás célra csak a 100% tisztaságú, eredeti, természetes illóolaj alkalmas (az első lepárlásból vízgőzdesztilláció esetén), amit valóban az adott növény valamely részéből nyernek ki. A kereskedelemben sok szintetikusan előállított illat, vagy ásványi olajjal „dúsított” illóolaj kapható.

 

Forrás: M. Kraus: Aromalexikon (1990.) és I. Stadelmann: Bevált aromakeverékeim, illóolajokkal élni, szülni, meghalni (2001.)