NAPLÓÍRÁS – EGY IGAZI MINDFULNESS TECHNIKA

“A naplózás olyan, mintha magunknak suttognánk és egyidejűleg hallgatnánk is magunkat.” – Mina Murray

Minden nap keresnünk kéne tudatosan azokat a tevékenységeket, amelyek könnyíthetnek gondjainkon, segíthetnek megbirkózni a problémákkal, és tehermentesítenek.

Egy ilyen tevékenység pl. a naplóírás. Még mielőtt a mindfulness szó belopta volna magát a hétköznapi világunkba, sokan kamaszkorunktól kezdve naplót írtunk és fogalmunk se volt, hogy ez mennyire terápiás hatású lehet.

Manapság szinte alig veszünk magunkhoz tollat vagy ceruzát, mindent számítógépen és telefonon írunk. Hát hogy is menne könnyen a naplóírás.

Pedig naplót írni csuda hasznos dolog. Kézzel, papírra. Nagy hatása van bizony, ha kézzel írjuk le a dolgokat.

Nagyon sokat teszünk magunkért, ha kézbe vesszük a tollat és a noteszt. Minden alkalommal ha így teszünk, egy biztonságos helyet alakítunk ki magunknak, ahol kapcsolódni tudunk saját bölcs tanácsainkhoz; a jelenben, és a jővőben is. És ahol őszintén ki tudunk nyílni.

Szinte közhely, hogy a naplóírás segít az érzelmekkel telített állapotokban, a nehezebb helyzetek feldolgozásában.

Igen, ahhoz, hogy a sok jó hatása érvényesüljön, nem csak arról kell írni mit ettünk ebédre. A nehéz helyzeteinket, az érzelmeinket (amit lehet mással nem osztanánk meg), nagyon jó, ha leírjuk.

 

3 indok, miért vegyél gyorsan egy csodás naplófüzetet, és kezd el még ma a naplóírást:

 

Segíti az önismeretet – ha naplót írunk, és azt visszaolvassuk, az ember igazán jól megismerheti önmagát. Ha csak gondolkodunk valamin, nem fókuszálunk olyan jól, mint amikor le is írjuk a gondolatainkat. Illetve amikor kézzel írunk valamit, kapcsolódunk a szívünkhez, ugyanis a kéz és a szív elválaszthatatlanul, fiziológiailag kapcsolódnak egymáshoz.

Segít az érzelmek intenzitásának szabályozásában – az írással dolgozunk velük, újra és újra megfogalmazzuk őket. Amikor leírjuk tapasztalatainkat, könnyebben megértjük ezeket. Kutatások bizonyítják, hogy ha leírjuk a nehézségeket, gondjainkat, kognitív források szabadulnak fel, ami megkönnyíti más mentális tevékenységek elvégzését. Gyermekeinknek is mutassuk meg ezt a gyakorlatot, ők még tanulják az érzelmek szabályozását és a naplóírás sokat segíthet nekik ebben.

Gyakoroljuk a  mindfulnesst– még akkor is, amikor összecsapnak fejünk felett az események, megállunk egy pillanatra és időt adunk magunknak, itt és most, hogy feltárjuk ezeket az érzéseket. Az írás a jelenben tart minket és lehetővé teszi számunkra, hogy távolabbról, megfigyelőként szemléljük a megtapasztalt eseményeket, az aggodalmainkat, vágyainkat. Aggódni azt jelenti, elveszünk az érzelmeink káoszában. Tudatában lenni annak, hogy aggódunk vagy megfogalmazni azt, hogy aggódunk, egy lépéssel előlrébb visz, hiszen tudatában vagyok annak, hogy ezt megváltoztathatom és tehetek valamit ellene. Vagy talán nincs rá megoldás, de addig írok, amíg az érzés intenzitása csökken. Teret adunk az érzelmeinknek, Teret adunk az érzelmeinknek, így gyengül a hatásuk, amit ránk gyakorolnak, mint mindennek, aminek figyelmet szentelünk. A naplózás ugyanúgy mint a meditáció lehetővé teszi ezt a gyógyító képességet, amikor elfogadjuk és szeretjük magunkat, figyeljük és teret adunk az érzelmeinknek. Az, hogy ezt mind ítélkezésmentesen tegyük, nehéz feladat lehet. Nehéz nem ítélkezni magunk felett, és ha őszinték akarunk lenni, mások felett. Amikor leülünk naplót írni, döntést hozunk, hogy egy biztonságos helyen, teret adunk a kibontakozó eseményeknek, bármik is legyenek azok. Őrült gondolataink, nehéz érzelmeink. Figyeljük belső világunk örvényeit. Beszélgetést folytatunk magunkkal, azzal, akik most vagyunk; csodálhatjuk az összetett személyiségünket és a világot amihez kapcsolódunk.

“Ha meglátod egyik-másik szörnyedet, ne írtózz és ne ijedj és ne hazudj önmagadnak, inkább örülj, hogy felismerted; gondozd, mert könnyen szelídül és derék háziállat lesz belőle.” Weöres Sándor

 

Nem kell sokat gondolkodni mit írjunk, hagyjuk hogy áramoljanak a gondolataink, írjunk ösztönösen. Bármit, bárhogyan. Amit átéltünk aznap, amit álmodtunk előző éjszaka, amire vágyunk, amitől félünk, mindent leírhatunk. Kritika nélkul, szabadon.

Hajrá.


Régebbi bejegyzések Új bejegyzés


Hozzászólok

Felhívjuk figyelmét, hogy a hozzászólás csak jóváhagyás után van közzétéve.