Mit is jelent a „wellness“ manapság?

anyaság jóga wellness

Ha lefordítjuk a szót magyar nyelvre, azt jelenti jólét. De minek a jóléte? Hogyan írnánk körül ezt a manapság nagyon gyakran használt kifejezést? A wellness hétvégék, a wellness kezelések azt sugallhatják, hogy a testünk kényeztetése, szépítése és pihenés jelenti azt. Tényleg csak ennyi elég ahhoz, hogy jól érezzük magunkat hosszútávon, nap mint nap? Mert nem csak a hétvégén, nem csak amikor wellness szállodában vagyunk, hanem a mindennapi életben, a “szürke” hétköznapokon, a stresszes hétfőkön is jó, ha vissza tudunk kerülni abba az állapotba, amit jólétnek hívunk.

Igen, a wellness – jólét, egy érzés. Érzés, amikor azt érezzük, hogy  minden a legnagyobb rendben. Az elme, a test és a lélek összehangolása.

Amikor:

  • Testünk, lelkünk, elménk harmóniában van
  • Kapcsolódunk önmagunkkal, bárhol is vagyunk
  • Nyugalom van a szívünkben
  • Táplálékot biztosítunk a testünknek, lelkünknek – ez lehet müvészet, filozófia, irodalom, tudomány
  • Optimális működés van minden szinten – nem csak fizikai egészség

 

Minderre időt kell szánni. Nem jön magától. Idő magunkra. Időtöltés saját magunkkal. Törődni az elménkkel, ápolni a lelkünket, helyesen táplálkozni, mozogni. Megerősíteni magunkat. Hogy aktiválva érezzük magunkat minden területen. És az, hogy ha jól vagyunk, mindenkinek előnyös; a családunknak, barátainknak, mindenkinek aki kapcsolatba kerül velünk.

Ami pedig elengedhetetlen: a képesség meghallani magunkat. Mire is van szükségünk épp most. Lehet, hogy ebben a pillanatban a wellness számunkra azt jelenti: sok alvás. Ilyenkor meg kell hallani testünk, elménk jelzését. És néha nem könnyű. Sokszor meg is halljuk, fél füllel, de aztán eltereljük figyelmünket és megiszunk egy kávét.

Tehát első lépés meghallani magunkat, második pedig, hogy előtérbe helyezzük magunkat akkor, amikor meghallottuk mire is van szükségünk. Prioritás legyen az, hogy aludjunk. Vagy prioritás legyen az, hogy egészséges ételt főzünk és stb. stb.

Néha nem elmenni egy baráti találkozásra, néha nem felvenni a telefont, néha nem ülni az instagram, facebook előtt esténként, néha nem dolgozni. És még ha nekünk anyukáknak sok is a felelősségünk, sok a teendőnk, egész nap vagy fél napokat a gyerekeinkkel vagyunk, mindig tudunk találni időt magunkra. A gyerekek szundítanak napközben, később oviba járnank pár órára, vagy épp apukájukkal csinálnak programot hétvégén, nagyszülőkkel vannak, korán mennek lefeküdni este (jó esetben); az időt meg lehet találni, és a döntésünk, hogy mivel töltjük azt az időt, mi lesz a prioritás abban a pillanatban, ami kulcsfontosságú. Amikor mi magunk eldöntjük, akarunk-e “wellness-t” magunknak.

 

Fölyt. köv. kézzelfogható, hasznos és csodás tippekkel Anyukáknak, hogy a wellness a hétköznapok része lehessen.


Régebbi bejegyzések Új bejegyzés


Hozzászólok

Felhívjuk figyelmét, hogy a hozzászólás csak jóváhagyás után van közzétéve.