MINDFULNESS GYAKORLAT CSOKOLÁDÉVAL

Régóta szeretnéd kipróbálni a mindfulness meditációt, de nem tudod, hol kezdjed? Íme egy gyakorlat, amiben a csokoládé segítségével megismerheted. Mert ki ne szeretné a csokoládét?

Ha mégis akad valaki, akkor is ajánlom, hogy vágjon bele. Ha nagyon nem megy a csoki, végezheted sajttal vagy akár savanyú uborkával is.

Hasznos tanács:

  • Végezd akkor, amikor egyedül vagy (gyerekek közelében nem biztos, hogy sikerül a kivitelezés)
  • Ne legyél éhes
  • Csokifüggők: egy kocka elegendő a meditáció elvégzéséhez

Vegyél a kezedbe egy kis/nagy kocka csokoládét.

Óvatosan tartsd a kezedben vagy rakd le a közeledbe.

Ülj kényelmesen, tested legyen laza. Figyeld meg a körülötted lévő hangokat és lassan vidd át a figyelmed a légzésedre. Pár percig csak figyeld a légzésed és tudatosítsd, hogy érzed magad.

Majd hozd a figyelmed a csokira a kezedben. Vedd észre a csoki súlyát és állagát. Meleg, hideg, puha, kemény? Vedd észre, ha rád jött a „most azonnal befalom“ érzés és csak figyeld meg a csokoládét a kezedben.  Ha csukva a szemed, nyisd ki, és nézd meg alaposan. Figyeld meg annak alakját és színét, mindent, amit érzékelsz.

Most szagold meg. Lassan hozd az orrodhoz, vedd észre, amikor a csokoládé illata először jut el az érzékeidhez. Ha ez megtörtént, csak ülj nyugodtan és élvezd az aromáját. Lehet, hogy az illata összekeveredik más szagokkal, amelyeket korábban nem vettél észre. Lehet, hogy erősebb illata van, mint amire számítottál. Lehet, hogy a késztetés, hogy megedd, még nagyobb lesz. Figyeld meg ezeket az érzéseket és élvezd ahogy kényelmesen ott ülsz és a csoki illatát szívod magadba.

Majd még mindig tudatában léve a csokoládé érzésének és illatának, kóstold meg a csokit. Milyen az első íz? Milyen érzés? Figyeld meg az érzést miután megkóstoltad, bármilyen is; várt vagy váratlan.

Most tedd a maradék csokit is a szádba.  Élvezd az ízeket. Milyenek? Finom, lágy, erős? Tartsd a csokoládét a szádban ameddig csak lehetséges, hagyd, hogy megolvadjon, részletesen megvizsgálva az állagát és az ízét.

Végül, ha a csoki elfogyott, vidd vissza a figyelmed az érzékszervekre. Vedd észre, hogy maradt-e még csokiíz a szádban, hogy az illatok amiket éreztél, megváltoztak-e. Majd hozd vissza a figyelmed a légzésedre és az érzéseidre. Pihenj meg egy pillanatra, csak lélegezz és tudatosítsd, hogy érzed magad. Változott-e valami a meditáció után?

Majd figyeld meg a környezeted, a hangokat amiket hallasz, a tested súlyát és ahogy a lábaid érintkeznek a talajjal. Majd ha készen állsz, lassan nyisd ki a szemed.

Egészségedre! :)

 

Ha szeretnél több mindfulness gyakorlatot, kattints ide.

 

 


Régebbi bejegyzések Új bejegyzés


Hozzászólok

Felhívjuk figyelmét, hogy a hozzászólás csak jóváhagyás után van közzétéve.