Mindfulness gyakorlása yin jógával

jelen jóga mindfulness

Jin jóga és mindfulness

Yin jóga és mindfulness - a tökéletes párosítás.

A yin jóga egy egyszerű gyakorlat. Nem könnyű, nem lusta vagy felettébb érdekes időnként. Mondhatjuk egy relaxáló jógatípus, de nem a relaxáció a cél. A cél az, hogy egy mélyebb szintre menjünk, mint amilyen szinten a napunk többségét töltjük.

Mély és energetikailag intenzív gyakorlás ez. Még ha úgy is tűnik maga a gyakorlat nyugodt, nagyon finoman hat és sokszor nagy kihívás a testnek és az elmének.

A yin jógában figyelmességgel töltjük ki az időt. Szándékosan odafigyelünk a jelen pillanatra, mindezt ítélkezésmentesen. Ez egy nagyon jó lehetőség arra, hogy észrevegyük, merre hajlamosak  a gondolataink járni - min tűnődünk, min aggódunk - de az nem kérdés, hogy miért. Ez nem lényeges.

A lényeg - észrevenni, milyen érzelmek vannak jelen, majd visszatérni a jelen pillanatba - ami a mindfulness szíve-lelke.

Hogyan hat a yin jóga? A Yin ga a kötőszövetet célozza meg, amely a testünk legnagyobb érzékszervi szerve és jelentős szerepet játszik a propriocepcióban (a test helyzete és mozgása térben és időben) és a testi-lelki belső folyamatok megismerésében. A tudatos én egyik jellegzetes megnyilvánulása az akaratlagos észlelés irányítása, a figyelem. Amikor hangsúlyozva van a testtudatosság és figyelünk a belső hangunkra (amint ezt gyakran a yin jógában csináljuk), növeljük és finomítjuk érzékelési képességeinket.

A yin pózok hosszú kitartása lehetővé teszi, hogy rengeteg különböző érzetet átéljünk (5-10 perc) Gyakran ezek az érzetek, érzések elhalványulnak, ha csak egy kis időt adunk nekik. Ha a kellemetlen érzés fokozódik és fájdalommá alakul át, akkor a pozíció megváltoztatása szükségesEz a választás itt kulcsfontosságú: ezt a technikát tudjuk arra használni, hogy megtanuljunk tudatosan válaszolni és kevésbé reagálni.

Viszont nem minden apró fájdalomra vagy kellemetlen érzetre kell azonnal reagálniGondoljunk arra, hogy mi lenne, ha a viszkető érzést ami megjelentbékén hagynánk, nem nyúlnánk azonnal oda megvakarni például. Gondolhatnánk (jogosan), hogy könnyebb a fókuszt megtartani, ha a zavaró érzés elmúlt. Erre azt mondom, mit csinálnál, ha nem lenne választásod, hogy valamit tegyél ellene? ...

A yin jóga csendes pillanatai tökéletesek a különféle mindfulness technikák gyakorolására, legyen az az érzéseink megfigyelése vagy együttérzés kultiválása önmagunk vagy a világ felé. Sokszor nem jutunk oda, hogy a belső világunkra időt fordítsunk, és ez egy kiváló alkalom. A yin jóga ezt lehetővé teszi - a fizikai gyakorlat és mindfulness gyakorlat kombinációja pedig nemcsak rendkívül előnyös, hanem hatékony is.

 

Az által, hogy a pózokban hosszabb ideig vagyunk, az elmét és a testet arra tanítjuk, hogy a jelenben tudjon maradni (még akkor is, ha épp kényelmetlenül érezzük magunkat), hogy befogadja az érzéseket, tapasztalatokat az adott pillanatban, úgy ahogy vannak, a nélkül, hogy változtatni akarna rajtuk. A lelassulásnak és a nyugalomnak mélyreható hatása van arra, hogyan viszonyulunk ahhoz ami történik velünk. Ahogy az idő és a gravitáció által belemélyedünk az egyes pózokba, lehetőségünk nyílik arra, hogy észrevegyük mennyi féle módon próbálkozunk a figyelmünket elterelni attól, hogy a jelenben legyünk. Bármi is legyen az (negatív gondolatok, szorongás, stb.) - lehetőségünk van arra, hogy világosan lássuk ezeket. Minden lélegzet, minden érzet, minden gondolat és érzelem lehetőséget ad, hogy ezt az új tapasztalatot felfedezzük. Ez pedig segít, hogy nagyobb önismerethez jussunk. Segít és felkészít a való életre, ahol tudjuk alkalmazni azt, hogy az automatikus reakció helyett, tudatosan válaszolunk.

Ilyenkor mondhatjuk, hogy elmélyítettük a jóga gyakorlásunkat.

Ez egy folyamat, amiben nem az a cél, hogy eljussunk valahova, hanem az, hogy ott legyünk a jelenben, azzal, ami van. A tapasztalatunkkal az adott helyzetben, legyen az kellemes, kellemetlen vagy semleges.

Itt nem a teljesítményről van szó, hanem a tapasztalatunk pillanatnyi felfedezéséről. Mi történik velünk abban a pillanatban – milyen módon reagálunk? És van-e egy másik, kedvesebb mód?

"A stimulus és válasz között egy rövid, alig észrevehető szünet van. Ebben a szünetben hatalmunk van eldönteni, mit fogunk tenni a következő pillanatban. Ebben a térben rejlik a hatalmunk és a szabdságunk. Itt van lehetőség a fejlődésre." Viktor Frankl

Ez az amit a yin jógában igazából csinálunk és gyakorolunk, megnyitva a teret ahhoz, hogy bölcs döntéseket hozzunk. Plussz 1 percet, hogy a helyzetnek megfelelően reagáljunk.

 

Fotó: pinterest


Régebbi bejegyzések Új bejegyzés


Hozzászólok

Felhívjuk figyelmét, hogy a hozzászólás csak jóváhagyás után van közzétéve.