MINDFUL MAMA INTERJÚ 9. RÉSZ: HORVÁTH BERNADETTE

anyaság interjú jóga

Szeptemberi Mindful Mama interjú, Horváth Bernadette-el. Bernadette fotós és kreatív social media kommunikációval is foglalkozik. 

Az anyasággal, a legtermészetesebb módon jött az életébe a gyerek/várandós és családfotózás. "Elképesztő érzékenységgel kezdek el Látni, amint a kamerámat a kezembe veszem. Azt hiszem, számomra ez a mindfulness. Jelen lenni, érezni, látni, megörökíteni." 
Olvassátok szeretettel ezt az interjút, amiből árad a szépség és az érzelem.
Mindful mama mozgalom_horváth bernadett

TUDATOSSÁG

Mit jelent számodra a tudatosság?

Jelen lenni. Beleérezni. Dönteni.

Mit teszel azért, hogy kiegyensúlyozott Anya légy nap mint nap? Mi tesz téged teljessé, boldoggá?

Nagyon fontos tudatosítanom, hogy nem csak anya vagyok. Az anyaságom egy bizonyos minőség - egy elemi, mindent elsöprő, erős minőség - ami velem van amióta csak világra jött a kislányom. De ahhoz, hogy kiegyensúlyozott legyek ebben, tudnom kell, hogy más is vagyok. Fotós, művész, nő, szerető. Ez az én teljességem. A nőiségem számos/számtalan arcának megélése.

Hozzáteszem, nagyon szeretek anya lenni - ezért hálás is vagyok a gyerekemnek, hogy ezt lehetővé teszi számomra.

Mi a legnagyobb kihívás számodra az Anyaságban?

Hogy nem tudom kikapcsolni. Ha elmegyek fodrászhoz vagy egyedül meginni egy kávét, nem telik el negyed óra és a gyerekemről nézegetek képeket.

Hogyan szeretsz relaxálni, kikapcsolni?

Huhh, nem is sejtettem, hogy ekkora fejtörést fog okozni ez a kérdés. Azt hiszem teljesen újra kell ezt tanulnom. Olyan, mintha a tudatom (vagy lelkem) egy része egy örökkön éber, anyatigris lenne - na most rá kéne jönnöm hogyan relaxál egy tigris?!

Hogyan küzdesz a stressz ellen, milyen módszerekkel?

Ha összecsapnak a hullámok, akkor sírok. Egyszerűen nem próbálom tartani magam, vagy küzdeni ellene.
Stressz az van, lesz. Baromi nehéz szuper anyának, odaadó feleségnek és dolgozó nőnek lenni. Néha azt érzem szétszakadok. Ilyenkor megállok lélegezni. Segít.

Törekedsz arra, hogy egyensúlyban legyen a munka és a magánélet vagy nehezen tudod őket elkülöníteni a mindennapokban? Mi a megközelítésed ezen a téren?

Kialakítottam egy ritmust, amihez próbálom maximálisan tartani magam, hogy amikor a gyerekemmel és a családommal vagyok ne dolgozzak. Kineveztem munkanapokat és akkor az van, hogy anya dolgozik.
Egy kreatív munka lényege a flow, amit épp nem tudsz bekorlátozni hétfőn reggel 9-től délután 3-ig. Viszont amióta anyává váltam, ezerszer produktívabb vagyok a munkámban mint valaha. Arra jöttem rá, hogy a gyerekkel járó korlátok szárnyakat tudnak adni a munka terén, ami tök meglepő.

Mivel kezded a napot, vannak reggeli rituáléid?

Nagyon szeretem azokat a reggeleket, amikor mindenki előtt ébren vagyok. Az első gondolatom ilyenkor persze mindig az, hogy "basszus de hülye vagyok, miért nem alszom, millió dolláros pihenő idő" . Aztán csendben, mozdulatlanul csak létezem. Hallgatom a lélegzetet, az ébredő várost, és minden porcikámban hálát érzek.

Van esti rituáléd, ami segít, hogy jól aludj?

Van egy meditáció, amit sokszor megcsinálok. Igazából csak egy kiragadott képre (érzésre) fókuszálok egy régen sokszor ismételt meditációmból.
Egy hegytetőn vagyok, egy kis faházban ahol ég a kandallóban a tűz és találkozom a nagypapámmal. Ez az egyetlen hely ahol tudok vele találkozni - ő már 15 éve nem él - de valahogy annyira erős és megnyugtató nekem a jelenléte ebben a vízióban, hogy azonnal megnyugszom és biztonságban érzem magam.

ÉTKEZÉS

Mit jelent számodra az egészséges étkezés?


Szezonális, minőségi, tiszta ételeket.
Hét évig voltam vegetáriánus, nekem az egy (majdnem) 100%ban egészséges táplálkozási formát jelentett. Most pár hónapja újra eszem húst, ezzel még ismerkednem kell. Alapvetően én imádok enni! Elképesztő boldogság-forrás egy jól elkészített, finom étel. Akár én készítem, akár más.

Hogy néz ki a reggelid, mit tartasz fontosnak a reggeli étkezés során?

A legfontosabb, hogy LEGYEN! :)
Nagyon nagyon rosszul indul az a nap, amikor én nem jutok reggelihez. Nekem valahogy megalapozza a napomat, a kedvemet, mindent.

Kedvenc italod reggel?

Kotyogós kávé, rizstejjel.

A kedvenc főételed?

Nem tudom, én tényleg mindent szeretek szerintem :) Kivéve a tengeri herkentyűket, azok túl furcsa lények!

Nassolnivaló, desszert aminek nem tudsz ellenálni?

Kakaós csiga!!!

Vannak-e olyan étrendkiegészítők, gyógynövények vagy tinktúrák amelyeket rendszeresen szedsz és hasznosnak találod, energiaszint növeléshez és általános jólétedhez?

Így anyukák közt nem árulok el nagy titkot, hogy a magnézium bevitelt azonnal kimutatja a türelmesjófejanya-detektor. Ezen kívül napi 1-2 csepp CBD olajat használok.

Ha érzed, hogy elkapott valami vírus, baci, mivel harcolsz ellene?

Szerencsére nagyon ritkán van ilyen, de általánosan elmondható, hogy bármi bajom van, még egy ártalmatlannak tűnő kis torokfájdalom kapcsán is a kiváltó okot szoktam keresni és azt próbálom gyógyítani. Tehát nem a torokfájást vagy a fájdalmat, hanem próbálok rájönni, hogy már megint mi az istenért nem tudom kimondani azt, amit érzek.
Egy legutóbbi hányásos-hasmenős sztorinál egyszerűen csak jelen voltam és figyeltem, hogy milyen "gyönyörűen" reagál a szervezetem a bennem zajló lelki felfordulásra, s végezetül mennyire tökéletesen rezonál az elengedéssel.

JÓGA

Mit jelent számodra a jóga és hogyan segít neked az anyaságban?


Amióta megszületett a kislányom, alig jógáztam. Várandósan viszont egészen fantasztikus megéléseket kaptam a jógától, amiért nagyon hálás vagyok.

Hogyan néz ki a jóga gyakorlásod azóta, hogy Anya lettél? Hogyan tudod a jógát beépíteni a mindennapokba?

Azt hiszem az előző pontban válaszoltam erre is.

Mit jelent számodra a meditáció? Hogyan gyakorlod?

A meditáció nekem egy biztonságos hely, ahova bármikor, bárhol visszatérhetek. A meditáció mindig velem van.
Volt, hogy tartottam vezetett meditációkat női körben, ez mindig elementáris erejű volt. Mostanában leginkább lopott pillanatok ezek, amikor befelé figyelhetek.

Kedvenc jógapóz?

A Balasana vagy embrió póz. Stresszoldó, nyugtató hatású és teljesen lecsendesít.

A jógán kívül milyen más mozgás egészíti ki az életedet?

24 hónapja szoptatok. Day'n'night.
Mindful mama mozgalom_horváth bernadett1

SZÉPSÉG

Hogyan fogalmaznád meg a szépséget? Kívül, belül?


Nekem nagyon fontos a SZÉPSÉG! De egyáltalán nem a hétköznapi értelmezésében gondolok a szóra. Na, de elmagyarázom!
A szépség az számomra egy harmonikus egység, egy origó, egy végtelenül tiszta állapot, a kvintesszencia, amit azonnal képes vagyok látni, amint a kamerámba nézek. Ez olyan varázslatos! Rengetegszer kapom azt a feedbacket egy-egy fotózás után, hogy mennyire őszintén önmagukat látják az emberek a képeimen. Ez azért van mert látom a szépet, mert mindenkiben ott van. Mert mindenki tiszta. Elég new age-esen hangzik így leírva, bevallom. De basszus, ez van. Olyan gyönyörűek az emberek! És ami a legeslegfontosabb: egymás reflexiói vagyunk. Benned meglátom, amit magamban még nem tudok. És csodállak, és ezáltal magamat is csodálom. Ezért olyan nagyon SZÉPSÉGES-ek a szerelmesek. Mert egymást csodálják és ragyognak. Érted?

Mi a bőrápolási rutinod - arc és test?

Nincsen rutinom. Van pár termék, amiket szeretek használni, mert jól esik, de nem rendszeresen.
Vannak szuper horgolt arctisztító korongjaim, amikkel masszírozom az arcbőröm, rózsa aromavizet és esszenciális olajokat használok.

Vannak-e olyan élelmiszerek, gyógynövények vagy étrendkiegészítők, amelyeket használsz és hasznosnak találsz a bőrre / hajra / általánosan?

Volt idő amikor mindenemre kókuszolajat kentem. Szerintem az egy igazi jolly joker. Télen például nedves arcbőrre kenve csodás hidratáló! A rózsavíz is csodákra képes az arcbőrön.

Szépségtrükk?

Szeresd magad. Szeretgesd magad. Engedd meg, hogy szeressenek.

HASZNOS

Könyv a gyermeknevelésről amit ajánlanál a többi Anyukának?


Kim John Payne - Egyszerűbb gyermekkor
Osho - Gyermekek könyve

Legjobb helyeid Budapesten/Magyarországon, étel/ital, jóga, gyerekbarát hely?

Margitsziget,
Nemsüti a Jászain,
Madal a Parlamentnél,
Pagony a Bartókon,
Reggeli Pécsen

Van valaki, akiröl szívesen hallanál a következő interjúban?

Szabó Eszter Anna @szannae

Régebbi bejegyzések Új bejegyzés


Hozzászólok

Felhívjuk figyelmét, hogy a hozzászólás csak jóváhagyás után van közzétéve.