MINDFUL MAMA INTERJÚ 8. RÉSZ: RUTTNER KATA

anyaság interjú jóga mindfulness

Bemutatom Nektek Ruttner Katát, akinél a mindfulness hivatásként is jelen van. Mindfulness tanácsadással foglalkozik, mellette pedig tévés szerkesztőként is dolgozik. Mióta megszületett a kislánya Lulu, a mindfulness-t anyaként is alkalmazza a mindennapokban. Fontos számára a kiegyensúlyozottság, nyugalom és a természetesség. Rendszeresen meditál és a kundalini jóga is az élete része. Jó olvasást :) 

 

Ruttner Kata mindfulness

TUDATOSSÁG

Mit jelent számodra a tudatosság?

A tudatosság számomra jelenlétet jelent. Jelen lenni abban, amit csinálok. Ez lehet akár a meditáció, akár az önmagam vagy mások(ra) figyelése, a környezet, a munka vagy éppen a semmittevés. Ha jelen vagy figyelsz, ha figyelsz fejlődsz. 

De a tudatosság előre gondolkodást is jelent. Például, hogy a kislányomnak jó mintákat adjak át, hogy az életemben legyenek szándékaim, céljaim, vagy hogy figyeljek a környezetre, a bolygóra. 


Mit teszel azért, hogy kiegyensúlyozott Anya légy nap mint nap? Mi tesz téged teljessé, boldoggá?

Egyrészt alkalmazom a mindfulnesst, a mindful parentinget. Ami annyit jelent röviden, hogy tudatosan jelen vagyok illetve próbálok minél többet tudatosan jelen lenni akkor, amikor a kislányommal vagyok (a napjaink többségében). Most már annyira sokat fejlődtem mindfulness terén, hogy nagyon sokszor nem is töprengek a múlton, vagy kalandozom a jövőben. Nem akarok mást csinálni, mint a jelen pillanatban lenni a kislányommal. Ha eljön a nap vége, vagy az este, akkor már inkább jellemző, hogy gondolatban ide-oda cikázom, de napközben, ha nem vagyok nagyon kimerült többnyire csinálom a jelent. :)

A mindful parentingben nem mellesleg az a legjobb, hogy már azzal alkalmazod, ha leutánozod a gyereked. Hiszen a kicsiknek nincs múlt vagy jövő. Ők a jelenben vannak. Én elsősorban anyuka vagyok most és nagyon azt gondolom, hogy ez már így lesz a jövőben is. :) A lányom a legfontosabb számomra és az, hogy olyan alapot biztosítsak neki, amely az ő segítségére lesz most és a későbbiekben is. Neki a mama kell, figyelem, nyugalom, kiegyensúlyozottság, a természet és játék. Azt hiszem sokszor meg tudom neki ezt adni és azért is dolgozom magamon folyamatosan, hogy ez később is így legyen. Nagyon nagy felelősséget érzek magamon, a szülőkön. 

De persze beiktatok énidőket, leginkább este altatás után vagy reggel ébredés után, amikor még a párom is itthon van. Az énidő alatt pedig olyanokra gondolok, mint hogy meditálok, mantrákat hallgatok, olvasok, vagy néha sorozatokat, vagy közéleti, politikai de leginkább külföldi talk showkat nézek. És most újra futok és jógázom is. Jó lenne, ha rendszeresen, heti 2x egy órában ezekre lenne időm. Meglátjuk :) 


Mi a legnagyobb kihívás számodra az Anyaságban?

Hogy ne adjam tovább a negatív mintákat, amiket én tanultam illetve, hogy egyensúlyban legyek. 

Hogyan szeretsz relaxálni, kikapcsolni?

Meditáció, mantra hallgatás(akár a kislányommal együtt), jóga, futás, valami alkotás pl. mandalák színezése, vagy kavicsokra írogatok mostanában üzeneteket, illetve a kislányom szobáját dekorálom. 

Hogyan küzdesz a stressz ellen, milyen módszerekkel?

Mindfulness, jóga, futás, étkezés


Törekedsz arra, hogy egyensúlyban legyen a munka és a magánélet vagy nehezen tudod őket elkülöníteni a mindennapokban? Mi a megközelítésed ezen a téren?

Bár mindfulnessel foglalkozó coach is vagyok, de én még mindig leginkább szabadúszó újságíróként dolgozom (mindfulnessel kapcsolatban ősztől szeretnék workshopokat, ha lesz elég időm kidolgozni a témákat, igazából nem erőltetem, hagyom alakulni). A munka most azért háttérbe szorult a kislányom megszületésével, de nem tagadom, voltak forgatásaim, cikkírásaim az elmúlt időszakban is. Nemrég elvállaltam egy számomra nagyon kedves munkát is, de vissza kellett mondanom, mert azt éreztem a magánélet rovására megy. Minden este azzal foglalkoztam, miután napközben a lányom a prioritás, akkor vele vagyok, nem dolgozom. De így, hogy este dolgoztam semmi másra nem maradt időm. És ezt sem lelkileg, sem fizikailag nem bírtam. A forgatásokkal szerencsém van. Havonta 2-3 alkalommal néhány órára kell elmennem, majd a többit, a szövegírás részét otthonról tudom intézni. Amíg forgatok, a kislányomra az Apukája vagy a nagymamája vigyáz. 

Mivel kezded a napot, vannak reggeli rituáléid? 

Citromos víz. Van amikor csak 3dl, van amikor fél litert is megiszom ébredés után. Aztán várok egy picit (hol többet, hol kevesebbet :) ) és jöhet a rizstejes latte. Egyelőre a kávét nem tudom lerakni. Nem is akarom igazából. :)


Van esti rituáléd, ami segít, hogy jól aludj?

A meditáció mindenképp segít, de nem meditálok minden este. Hetente kb 2-3-szor azért próbálok. De van, hogy elalvás előtt az ágyban. Ami nem annyira szerencsés, mert jobb elválasztani a meditációs helyet a fekhelytől, de néha csak arra van energiám. 

Illetve zenét/mantrákat hallgatok és olvasok. Ez a két dolog nagyon segít még lekapcsolódni. 


ÉTKEZÉS

Mit jelent számodra az egészséges étkezés?

Sok zöldség és gyümölcs, figyelek az összetevőkre. Flexitáriánus vagyok (alig eszem húst, de néha előfordul, hogy megkívánom és akkor akár napokig is húsevő vagyok, aztán telítődöm és abbahagyom hónapokra megint) próbálok átállni a teljes értékű növényi étkezésre, de azt már most érzem, hogy a sajtokat vagy a tojást mostanában még nem nagyon fogom tudni elhagyni.


Hogy néz ki a reggelid, mit tartasz fontosnak a reggeli étkezés során?

Reggelire én mindig tök sokat eszem és szerencsések vagyunk, mert a párom is szabadúszó és általában reggel mindig le tudunk ülni és együtt tudunk reggelizni. Hárman. Ilyenkor a kislányom is velünk eszik, vagy rágcsál valamit, ha éppen nem olyan éhes. De ez nekünk nagyon fontos, hogy együtt egyen a család. 

Kedvenc italod reggel? 

Citromos víz, rizstejes latte. 

A kedvenc főételed?

Huh, ez nehéz, mert mindig változik. Most például egy nagyon jól sikerült csicseriborsós, paradicsomos, gyömbéres szószt ettünk rizzsel és nagyon kedvenc lett. 


Nassolnivaló, desszert aminek nem tudsz ellenállni?

Sajnos a cukros dolgokról még mindig nem sikerült teljesen lejönnöm. Uh hol ellenállok, hol meg nem… Ha ellen tudok állni, akkor sok-sok gyümölcsöt eszem vagy banán alapú sütit, vagy mézzel ízesítek. 


Vannak-e olyan étrendkiegészítők, gyógynövények vagy tinktúrák amelyeket rendszeresen szedsz és hasznosnak találod, energiaszint növeléshez és általános jólétedhez?

Spirulina por/tabletta, csalán, citromfű és tulsi tea. 


Ha érzed, hogy elkapott valami vírus, baci, mivel harcolsz ellene? 

Gyömbér, citrom, fokhagyma összekeverve illetve nagy dózisban aszkorbinsav. 


JÓGA

Mit jelent számodra a jóga és hogyan segít neked az anyaságban? 

A jóga számomra életmód, a testem és a lelkem figyelése, egy olyan dolog, amit tanulni szeretnék, amelyet ha nem is napi rendszerességgel, de csinálok és amely az életem része majdnem 10 éve. 

Hogyan néz ki a jóga gyakorlásod azóta, hogy Anya lettél? Hogyan tudod a jógát beépíteni a mindennapokba? 

Nehezen :) Próbálok elvonulni és nem a kislányommal vagy előtte jógázni.. Az a helyzet, hogy nekem nyugalom kell a jógához és ahhoz, hogy figyeljek magamra. Persze előfordul, hogy Lulu előtt jógázom, ilyenkor ő általában nagyokat kacag én meg vele együtt és hamar abba is marad a gyakorlás. :)


Mit jelent számodra a meditáció? Hogyan gyakorlod?

A meditáció adott (vagy a meditáción keresztül láttam meg) új perspektívákat és egy jobb időszak lehetőségét, amikor az Anyukám 2016-ban elment. Lassan három éve meghalt, de egy olyan szülő halálát, aki a mindent jelentette nem lehet szerintem soha feldolgozni. Nem csak a mindennapjaimban van még mindig, hanem a zsigereimben, itt van bennem és még most sem fogom fel igazán… Amikor beteg lett, akkor szinte csak én voltam mellette, amikor meghalt csak én voltam vele, amikor elment szinte teljesen egyedül maradtam (és ezt most tényleg szó szerint mondom). Minden nap újra és újra kellett építeni magam, de semmi nem segített… Fél év telhetett kb el, amikor annyira rosszul voltam, hogy hogy úgy döntöttem valamit muszáj csinálnom, különben tönkre megyek. Úgyhogy  elkezdtem járni egy buddhista központba és 16. Karmapa Láma meditációt végezni, egy hónap napi gyakorlás után megváltozott az életem. Nem mondom, hogy nem voltam lelkileg padlón, de lett bennem remény és bizalom, hogy jobb lesz minden. Megváltozott teljesen a rezgésszintem, vonzottam be a jó dolgokat. Kicsit hihetetlen időszak is volt, amiben persze ott voltak a lelki hullámvölgyek, sírások (ezek a mai napig itt vannak) de mégis a meditáció volt az ami által a jelenbe kerültem, ami által megnyugodtam és reményt kaptam, kapok a mai napig. 

Bár már a buddhisták előtt is meditáltam és foglalkoztam a meditációval, de ezután a tapasztalás után kezdtem el igazán érdeklődni a különböző meditációk és mindfulness iránt. A mindfulness azért is nagyon érdekes, mert tudományosan közelíti meg a gyakorlásokat és engem mindig érdekel az is, hogy bizonyítja a tudomány, amit spirituális szinten már rég tudnak :) 


Kedvenc jógapóz?

Ez hangulattól, lelki állapottól is függ. Most pózt nem tudok, a napüdvözletet mondanám, mert ezt csinálom mindig és nagyon szeretem.  


A jógán kívül milyen más mozgás egészíti ki az életedet?

Pont a napokban gondolkoztam a végleteimen, a végletességeimen… Hogy például nekem nem mindig elég a jóga, kell valami intenzívebb is… Mégpedig a futás, ami szintén lehet egy meditáció. A jelenben lenni, figyelni a légzést, a testet. Tanultam a testemről, a légzésemről, növelni tudtam a teljesítményem amióta a tudatos jelenlétet alkalmazom a futásom során. Az volt bennem, hogy a jóga nyugalomra törekvésével, lágyságával hogy fér össze egy ilyen intenzív mozgás… De arra jutottam összefér, mert bennem összefér és mert a jóga sem mindig lágy, hanem erőt igénylő és intenzív is tud lenni. De visszatérve mostanában szükségem van a futásra is, úgy érzem az intenzitásával tisztulok igazán és miután végeztem, jöhet a jóga…Ha nincs sok időm, akkor 10 napüdvözletet szoktam megcsinálni és azzal lenyújtani, valamint lelassulni, kifújni azt ami még bennem maradt és figyelni természetesen, hiszen ez a lényeg.

SZÉPSÉG

Hogyan fogalmaznád meg a szépséget? Kívül, belül?

Erről egy Yogi Bhajan idézet jut eszembe így szól: Nincs szükséged sminkre, nem szükséges, hogy bármit is elfedj. A saját lelked által ismerszel meg. A saját ragyogásodat kell kivetítened.” 

Azt hiszem ebben minden benne van. :) 

Mi a bőrápolási rutinod - arc és test?

Próbálok minél természetesebb lenni és természetes  kozmetikumokat magamra kenni. Egy olyan márkának (Yves Rocher) termékeit használom Budapesten, amelyek általában 98% természetes anyagokból állnak, állatkisérlet mentesek és újrahasznosított műanyagba csomagolják azokat. Azért írom, hogy Budapesten, mert Kisorosziban (ahol nyáron lakunk) itt egyáltalán nem sminkelek és azt találtam ki, hogy nem fogom az arcomat semmiféle arclemosóval mosni, csak vízzel és nem kenem hidratálóval sem. Kiváncsi vagyok, hogy a víz, a Nap, a levegő és a természetes faggyútermelés mit tesz majd a bőrömmel. Eddig úgy néz ki szebb. 

A hajamra kókuszolaj pakolást szoktam tenni, a száraz hajvégeim miatt, balzsamnak mostanában ecetes vizet használok (ma kaptam egy tippet, hogy tegyek bele illóolajat). Amúyg kb ennyi, nem nagyon vagyok kence mániás. 


Vannak-e olyan élelmiszerek, gyógynövények vagy étrendkiegészítők, amelyeket használsz és hasznosnak találsz a bőrre / hajra / általánosan?

Hajra kókuszolaj, és spirulina por méregtelenítésnek, fáradtság ellen, vaspótlásnak. 

Szépségtrükk?

Amiket fent leírtam :)

HASZNOS

Könyv a gyermeknevelésről amit ajánlanál a többi Anyukának?

Raffai Jenő, Hidas György, Vollner Judit: Lelki köldökzsinór, Amber Hatch: Mindfulness szülőknek, Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor

Legjobb helyeid Budapesten/Magyarországon, étel/ital, jóga, gyerekbarát hely?

Kisoroszi 

Van valaki, akiröl szívesen hallanál a következő interjúban?

Domján Mia (satnamjoga) 


Régebbi bejegyzések Új bejegyzés


Hozzászólok

Felhívjuk figyelmét, hogy a hozzászólás csak jóváhagyás után van közzétéve.