MINDFUL MAMA INTERJÚ 7. RÉSZ: NATURANYU (Bokor Zsófia)

Ebben a hónapban hozok Nektek egy Anyukát, aki mondhatni tetőtől talpig a természetesség híve, legyen szó időtöltésről, étkezésről, öltözködésről vagy bármi másról. Bokor Zsófi, nemsokára kétgyermekes Anyuka és a sikeres Naturanyu webshop megálmodója. Egy igazán tudatos életmódot folytat, amit meg is oszt velünk az interjúban. Olvassátok szeretettel :)

Naturanyu_Bokor_Zsófi

TUDATOSSÁG

Mit jelent számodra a tudatosság?

Leginkább a józan észt jelenti, hogy nem hagyon magam trendek, irányzatok, reklámok által vezérelni. Végiggondolom, megkérdőjelezem a dolgokat, saját, önálló véleményt alkotok. Semmit sem csinálok elvakultan, fanatikusan.


Mit teszel azért, hogy kiegyensúlyozott Anya légy nap mint nap? Mi tesz téged teljessé, boldoggá?

Igyekszem úgy alakítani a napokat, hogy időnként legyen körülöttem egy kis csönd, egy kis elvonulás, mikor csak magam vagyok.

Mi a legnagyobb kihívás számodra az Anyaságban?

Eléggé felszabadultnak, spontánnak lenni, de mégis rendszert tartani (a káoszban).

Hogyan szeretsz relaxálni, kikapcsolni?

A természetben lenni. Hétköznapokon már az is elég, ha végigsétálok a kertben, megnézegetem a veteményest, virágokat, gyümölcsfákat – mindig nagy örömmel tölt el, hogy láthatom hogyan alakulnak a kis növénykéim. Hétvégente a szezonnak megfelelő kinti programok: gombagyűjtés, gyöngyvirágszedés, séta a tőzikésben, gesztenyegyűjtés, arborétum-látogatás, biciklizés, stb. Időről időre szükségem van egy-egy több napos családi elvonulásra. Az Anyaság előtt is az utazás töltött fel leginkább. Most kisebb távokat és gyerkőccel lassabban mozgunk ugyan, de megyünk. Általában egy-egy közeli gazdaságnál töltünk pár napot, de az igazi kikapcs a kempingezés, sátrazás.

Hogyan küzdesz a stressz ellen, milyen módszerekkel?

Amikor elkap, kidühöngöm magam, aztán kimegyek sétálni, bringázni.

Törekedsz arra, hogy egyensúlyban legyen a munka és a magánélet vagy nehezen tudod őket elkülöníteni a mindennapokban? Mi a megközelítésed ezen a téren?

Ez a legnehezebb, hogy a családommal, kisfiammal töltött idő minőségi legyen – legalább addig ne a munkán zakatoljanak a fogaskerekek a fejemben. De meg mégis szívvel-lélekkel szeretném csinálni a NaturAnyu-t, ami rengeteg energiát, figyelmet felemészt. Hálisten a férjem és a nagyszülők óriási segítséget jelentenek, így a legtöbbször azért sikerül.


Mivel kezded a napot, vannak reggeli rituáléid?

Beengedem a fényt - elhúzom a függönyt, beengedem a friss levegőt és a madárcsicsergést -  kinyitom az ablakot; gerinctorna, pár jógagyakorlat, aztán jöhet a forró teám. Nnnna, mióta anya vagyok, a torna/jóga elmaradozik sajnos.


Van esti rituáléd, ami segít, hogy jól aludj?

Inkább a nehezebb napok után – egy csésze forró víz, nyomtatott könyv olvasás.


ÉTKEZÉS

Mit jelent számodra az egészséges étkezés?

Házi koszt. Mértékletesség. Együtt. Ülve. Szépen megterítve, tálalva. Virággal az asztalon. Nem rohanva. Kütyük nélkül.

Nem hiszek a modern étkezési trendekben. Kerülöm a feldolgozott élelmiszereket; az egzotikus gyümölcsöket, alapanyagokat. Az étel legyen változatos, szezonális, helyi, friss. A házi koszt több puszta összetevőknél, legyenek azok bármilyen egészségesek is, abban benne van szíved-lelked. Szinte mindenki azt mondja, hogy nem tud x ételt olyanra készíteni, mint az anyukája, hiába csinál mindent ugyanúgy – pont ezért, mert abban anyukád is „benne“ volt, Ő volt benne A fűszer.

Hogy néz ki a reggelid, mit tartasz fontosnak a reggeli étkezés során?

Változatos. Vagy valamilyen kása, vagy smoothie, gabona, aszalt gyümölcsök; máskor valami tojásos étel, tejtermék, vagy éppen lekváros pirítós, padlizsánkrém. De a kakaós csiga sincs száműzve az asztalról. A felvágottak viszont igen – ha hús, akkor érlelt sonka. Ami számomra fontos, és az állandó – minden reggel kerüljön valami meleg is a pocakunkba – és ez a tea.


Kedvenc italod reggel?

Forró tea. Szálas, gyógynövénytea, sokszor saját gyűjtésből.


A kedvenc főételed?

Úúúúú, nehéz egyet megnevezni. Ha mégis muszáj egyet választani, akkor anyukám bocskoros vargányája kerül a dobogóra – friss petrezselyemmel.

De mikor befejesedik az első saláta, és a faluban már árulják a friss tojást, akkor a tojásos nokedlinek nincs párja; mikor kifejted az első tál borsódat, akkor a borsófőzelék visz mindent.


Nassolnivaló, desszert aminek nem tudsz ellenálni?

Alapvetően nem vagyok különösebben édesszájú – bár most a várandósság alatt ez nem egészen igaz. A fagyi és a gyümölcsös vagy csokis pohárkrémek azért a gyengéim közé tartoznak. Persze van olyan is, hogy este 10-kor ellenállhatatlan a vágy valami édesre. Pont ezért inkább nem tartunk otthon csokit. De van saját aszalt szilva – ilyen ”vészhelyzetek” esetére.Vannak-e olyan étrendkiegészítők, gyógynövények vagy tinktúrák amelyeket rendszeresen szedsz és hasznosnak találod, energiaszint növeléshez és általános jólétedhez?

Óóó, ezekből Dunát lehet rekeszteni, annyi fajta van. Nem értek hozzájuk, így bizalmatlan is vagyok, biztos, ami biztos alapon egyiket sem választom, egyikben sem hiszek. Nagyanyáink tudományában hiszek, hogy a szezonális étkezéssel mindig azt visszük be, amire szükségünk van. Télen a savanyított káposzta, aszalt szilva, szilvalekvár, birsalmasajt, dió, mandula, cékla, sütőtök az, ami kell. A többi évszakban mindig az a leggazdagabb a vitaminban, ami éppen frissen terem.


Ha érzed, hogy elkapott valami vírus, baci, mivel harcolsz ellene?

Az utca végén egy helyi méhész lánytól szerzem be a hársmézet, akácmézet, propoliszt. Ezenkívül mindig gyűjtünk akác-, bodza-, hárs virágot, csipkebogyót; van saját kamillánk, kakukkfüvünk – ezekből készítek gyógyteákat. A Liliomkertből pedig szerzünk homoktövis préslét – ebből minden nap egy kanállal beveszünk, ha kaparni kezd a torok.


JÓGA

Mit jelent számodra a jóga és hogyan segít neked az anyaságban?

Viszonylag rendszeresen jógázgattam az Anyaság előtt – jelentős szerepet tulajdonítok a jógának abban, hogy sikerült elköteleződnöm, családot alapítanom, rögös út vezetett idáig, de a jóga alkalmak relaxációi is biztosan sokat segítettek.


Hogyan néz ki a jóga gyakorlásod azóta, hogy Anya lettél? Hogyan tudod a jógát beépíteni a mindennapokba?

A nem rendszeres az enyhe kifejezés, inkább alkalminak mondanám.


Mit jelent számodra a meditáció? Hogyan gyakorlod?

Ez az, amivel mindig bajban voltam, lehet, hogy nem a megfelelő technikákkal próbálkoztam, de a cikázó gondolataim valahogy mindig felülkerekednek, akárhányszor próbálom őket kiüríteni az agyamból.

Kedvenc jógapóz?

Az egyensúlyi és a gerinctekerős pózok a kedvenceim.

A jógán kívül milyen más mozgás egészíti ki az életedet?

Ne nevess: kerti munka! Illetve bringázni szeretek még nagyon.


SZÉPSÉG

Hogyan fogalmaznád meg a szépséget? Kívül, belül?

Természetesség, kiegyensúlyozottság, harmónia – amikor ezek a dolgok látszanak valakin kívülről is, biztosan jólérzi magát a bőrében, Ő szép – függetlenül attól, hogy kövér vagy sovány, ősz vagy festett hajú, ráncos vagy hamvas bőrű, napbarnította vagy hófehér, sminkelt vagy sem, szabályos-e a fogsora vagy éppen szabálytalan, csupasz, vagy szőrös, stb.

A mesterkéltség számomra nem szép.


Mi a bőrápolási rutinod - arc és test?

Kevésbé a kozmetikumokat, mint inkább az egészséges táplálkozást / életvitelt tartom jó bőrápolónak. Tusfürdő, testápoló helyett tiszta szappan, természetes olaj. Időnként természetes, hazai arc/testradír. Szájra körömvirágos krém.


Vannak-e olyan élelmiszerek, gyógynövények vagy étrendkiegészítők, amelyeket használsz és hasznosnak találsz a bőrre / hajra / általánosan?

Bőséges folyadékbevitel – tiszta víz, gyümölcslé. Esténként egy pohár forró víz. Mármint meginni.


Szépségtrükk?

A szívből jövő mosoly.


HASZNOS

Könyv a gyermeknevelésről amit ajánlanál a többi Anyukának?

Ranschburg Jenő bácsi és Vekerdy Tamás könyveit szeretem. Továbbá Gary Chapman Gyerekekre hangolva c. könyvét is jónak tartom.


Legjobb helyeid Budapesten/Magyarországon, étel/ital, jóga, gyerekbarát hely?

Érzékeny pontomra tapintottál. Azokat a kicsi, családias helyeket kedvelem, ahol ott van Veled a házigazda, aki szívből-lélekből csinálja, amit csinál, legyen az egy kis gazdaság, panzió, vagy étterem, ahol a gyerekbarát szó nem gyerekmegőrzőt jelent, ahol a helyi friss alapanyag minősége nem Michelin csillagokban van kifejezve, ahol nem feszengve kell végighallgatnod a pincér ódáit az épp eléd tálalt túlgondolt fogásokról, stb. Itthon valahogy mintha két véglet lenne – a nagyon gourmet vonal vagy a szöges ellentéte; a sokcsillagos wellness hotelek vagy az önellátó vendégfogadók. Éppen ezért nehéz hazai példát mondanom, de ami bejött: Cselling Udvarház Révfülöpön, Kredenc Bisztró vagy Koczor Pince Balatonfüreden, vagy lángosozás a szombathelyi piacon. Aztán ugyan magyarok, de Szlovéniában: Hancsik Józsi, Cuk borászat.

Az igazi nagy kedvenceim a hozzánk közel fekvő Bauernhof-ok Ausztriában, ahol a gyerekek reggelente összeszedhetik a tyúkok alól a tojást, kipróbálhatják a tehénfejést, megetethetik a nyulakat, a háziasszony a saját, még meleg sárgabarackos pitéjével vár, ahol élőben láthatjátok egy kisborjú születését, ahol a vacsorához segítesz összegyűjteni a konyhakerti növényeket és azt tálalják Neked is, amit éppen aznap eszik a család, stb. Vagy, olyan is volt, hogy egy kirándulásból egy adag vargányával tértünk vissza – odaadtuk a házigazdának, lévén mi nem tudtuk volna elkészíteni – és Ő nagy örömmel belekomponálta a gombát is az aznapi vacsorába. Na, ha ilyeneket ismertek itthon, várom a tippeket, nagyon örülnék neki!


Van valaki, akiröl szívesen hallanál a következő interjúban?

Dömény Klaudia (Kamorka), Nemes Iringó, Mamoradiary


Régebbi bejegyzések Új bejegyzés


Hozzászólok

Felhívjuk figyelmét, hogy a hozzászólás csak jóváhagyás után van közzétéve.