MINDFUL MAMA INTERJÚ 6.RÉSZ - MIKÓ ZSÓFI (indirā botanicals)

anyaság gyógynövények interjú wellness

A tavasz kezdetén egy Anyukát hozok nektek, aki a gyógynövények világában él, mozog és alkot, ő Mikó Zsófi akit indirā botanicals néven is megtaláltok. Az anyaság mellett a természet, növények és alkotás, ami a mindennapjait kitölti. Természetes ötleteket/recepteket nála mindig találtok. Keressétek bátran, ha gyógynövényes csodákra vágytok :)

Indira_botanicals_Mikó_Zsófi

Fotó: Natural Sentiments

TUDATOSSÁG

Mit jelent számodra a tudatosság?

A jelent megélni teljes mértékben. Tudatosan ott lenni, ahol épp vagyok. Észrevenni, hogy ez miben szolgál épp engem. Felismerni, hogy mit üzen az adott helyzet. 

Mit teszel azért, hogy kiegyensúlyozott Anya légy nap mint nap? Mi tesz téged teljessé, boldoggá?

Nagyon fontos számomra a kreativitás. Egy folyamat, melyben alkothatok, ahol önmagam kiteljesedhetek. A növényekkel alkotás az igazi lelassulás, flow-élményt adó tevékenység. Ha a csendes alkotásra jut idő, akkor sikerül könnyedén venni a mindennapi nehézségeket, hiszen tudtam töltekezni.

Mi a legnagyobb kihívás számodra az Anyaságban?

Pont ennek az időnek a megteremtése, amivel nagy kihívásaim vannak. Nyilván ez az év naposabb felében könnyebben megvalósítható, amikor sok időt tudunk a szabadban tölteni és akár egy közös családi kirándulás közben erre van lehetőségem. Sőt, külön öröm, hogy ilyenkor a kislányomat is bevonhatom a folyamatba és együtt gyűjtjük a vadon termő gyógynövényeket, virágokat, bogyókat. 

Hogyan szeretsz relaxálni, kikapcsolni?

Mindenképp a természettől kapom meg ezt a pihenést. Mindegy, hogy víz parton vagy erdőben ülök le és csak nézem a környezetem, ez mindig pihentető számomra. Szeretek lefeküdni a fűbe, megnyugtatni testem-lelkem a földanya ölelésében.

Hogyan küzdesz a stressz ellen, milyen módszerekkel?

Itt is a természetet hívom segítségül. Ha épp nem kinn vagyok a szabadban, akkor otthon illatos esszenciák és szárított herbák a társaim a stresszes időszakokban.

Törekedsz arra, hogy egyensúlyban legyen a munka és a magánélet vagy nehezen tudod őket elkülöníteni a mindennapokban? Mi a megközelítésed ezen a téren?

Nyilván szükséges bizonyos feladatokat szétválasztani, de azt értéke hogy ez nem munka, hanem egy szemlélet, egy életmód, ami a mindennapok során velünk van, alkalmazzuk, részei vagyunk. Így inkább az egyensúly megteremtésére törekszem.

Mivel kezded a napot, vannak reggeli rituáléid? 

Mielőtt anya lettem, sokkal inkább volt. Az egyetlen dolog, ami a mai napig fontos lenne számomra, bár nem mindig valósul meg, az a reggeli teám elkortyolása csendben, miközben csak meredek ki az ablakon és figyelem az ébredező várost. Ha sikerül így, nyugodtan indítani a napot, sokkal lelkesebb és kedvesebb tudok lenni aznap...

Van esti rituáléd, ami segít, hogy jól aludj?

Nap végére örülök, ha mindenki végre lepihen. Ilyenkorra kellőképpen elfáradok mentálisan, és most várandósan fizikálisan is, szóval nincs szükség különösebb segítségre. 

ÉTKEZÉS

Mit jelent számodra az egészséges étkezés?

A változatosságot és a friss ételeket szeretem, ezért minden nap főzök. Ezenkívül a saját préselésű zöldség/gyümölcs juice elmaradhatatlan része a napoknak. Ezt szívesen issza meg a kislányom és a férjem is, hiszen mindig ízletes es színes, közben telis-tele vitaminnal. Bizonyos helyzetekben (pl.tisztítókúrák, évszakok) az Ayurvéda tanításait követem. Nagyon érdekes megfigyelni, miként hatnak ránk bizonyos ételek.

Hogy néz ki a reggelid, mit tartasz fontosnak a reggeli étkezés során?

Alapvetően reggeli során is a változatosságot tartom szem előtt, így előfordul meleg, hideg, édes és sós reggeli is az asztalon. Főleg kismamaként nehéz erre válaszolni, mert gyakran megkívánok olyan ételt, amit korábban nem.

Kedvenc italod reggel? 

Meleg itallal indítok, ami hangulattól függően lehet egy frissítő zöld vagy herbatea, citromos víz, vagy időnként kurkuma latte. 

A kedvenc főételed?

Ha főételről van szó, a sós és intenzív ízeket preferálom. Valahogy az édesebb, egzotikus életek után nem érzem igazán jóllakottnak magam. Nincs kedvencem, de mindenképp legyen ízletes, színes és növényi alapú.

Nassolnivaló, desszert aminek nem tudsz ellenálni?

A kreativitásom gyakran sütemény készítésben élem ki, amivel többnyire csak az a baj, hogy hamar el is fogy. Édesszájúak vagyunk, a család egyik kedvence a céklás browniem. 

Vannak-e olyan étrendkiegészítők, gyógynövények vagy tinktúrák amelyeket rendszeresen szedsz és hasznosnak találod, energiaszint növeléshez és általános jólétedhez?

A színes, főként növényi étkezés, fűszernövények használata mindennapos. Gyógynövényekből inkább kúraszerűen szoktam fogyasztani és másoknak is ezt javaslom. Tavasszal, ahogy éled a természet, nagyon szeretem a friss hajtásokat nyersen, salátaként fogyasztani, ezek segítenek a télen kimerült vitamin tartályokat visszatölteni. (Pl.:csalán, gyermekláncfű, tyúkhúr, fenyőrügy)

Ha érzed, hogy elkapott valami vírus, baci, mivel harcolsz ellene? 

A megelőzés híve vagyok, így szerencsére ritkán talál ránk ilyesmi. Ehhez az aromaterápiát, a gyógynövényeket és télen a plusz vitaminokat hívom segítségül. Egyébként van egy évek óta bevált Immunerősítő tinktúra, amit 7 féle gyógynövényből vontam ki, ezt csepegtetjük mézbe, egy kis virágporral elkeverve, ha mégis valami nyavalya motoszkál. Amit használunk ezenkívül, az a propolisz tinktúra, ugyanilyen módon. Immuntámogatásra pedig rendszeresen illóolajos bedörzsölést és párologtatást alkalmazunk.

JÓGA

Mit jelent számodra a jóga és hogyan segít neked az anyaságban? 

Nagyon nagy szükségem van/lenne rá, de minden igyekezetem ellenére, jóval kevesebbszer tudom beiktatni a napjainkba, mint korábban. Pedig utána mindig “kisimulok” és lazábban veszem a megpróbáltatásokat...

Hogyan néz ki a jóga gyakorlásod azóta, hogy Anya lettél? Hogyan tudod a jógát beépíteni a mindennapokba? 

A rendszerességgel van még dolgom bőven...egyszerűen vannak napok, amikor sodródok az árral és azt veszem észre, hogy már este van. Ritkán van segitsegem az otthoni dolgokban, mellette pedig a saját és a férjemmel közös vállalkozást is menedzselem. Ráadásul örömmel teszem, szükségem van a szellemi munkára, ami valami egészen más, mint az anyaság. Viszont tény, hogy ezt az időt (pl.míg alszik a kislányom) tudnám igazán magamra, a gyakorlásra szánni. Most várandósan viszont gyakrabban értem a hívást, ezért ha tehetem, csatlakozom a helyi, csoportos kismama jógaórához.

Mit jelent számodra a meditáció? Hogyan gyakorlod?

Meditálni többször sikerül szerencsére. Kundalíni irányzat áll hozzám legközelebb, nagyon szeretem a mantrákat énekelni közben. Ezt gyakran végzem a családom körében, valahogy annyira gyorsan beszippant, hogy ki tudom zárni a külvilágot. Nekem ez bevált, a “csendes” meditáció viszont nem. 

Kedvenc jógapóz?

Azokat szeretem, ahol egyensúly megteremtése és megtartása a cél. Mint az életben.

A jógán kívül milyen más mozgás egészíti ki az életedet?

Jelenleg a rohanás a kislányom után. Egyébként rengeteget sétálunk és kerékpározni is imádunk.

SZÉPSÉG

Hogyan fogalmaznád meg a szépséget? Kívül, belül?

A vállalkozásom az indirā nevet kapta, ami annyit jelent szanszkrit nyelven, hogy szépség, ragyogás. A valódi, belülről jövő. Ezt hívhatjuk akár kisugárzásnak. Látszik, ha valaki úgy “egyben” van. A bőr állapota erről mindig jelez.

Mi a bőrápolási rutinod - arc és test?

Nagyon fontosnak tartom itt is az évszakokhoz való alkalmazkodást illetve a saját bőrtipus ismeretét. Mint az étkezésben, itt is Ayurvédikus hagyományokat veszek figyelembe, egy képzést is elvégeztem, ami kimondottan a szépségápolásról szólt, ebből a megközelítésből. Csodálatos, hiszem holisztikusan szemléli az embert és ezáltal valósul meg a személyre szabottsága, ami az egésznek a titka. Na de, a kérdésre válaszolva damaszkuszi rózsavízzel törlöm át az arcbőröm, ezt követően hidratálom a típusomnak és az időjárásnak megfelelő hidegen sajtolt olajjal. Ehhez szoktam keverni illóolajakat is még. A testem szintén tiszta olajokkal ápolom. 

Vannak-e olyan élelmiszerek, gyógynövények vagy étrendkiegészítők, amelyeket használsz és hasznosnak találsz a bőrre / hajra / általánosan?

Az egyénre szabott megoldásokat szeretem, így ez fogós kérdés. Talán a rózsavízes lemosást ajánlanám az arcra mindenkinek. Csodás frissítő, szépítő ez az aromavíz. Táplálkozás szempontjából pedig azt látom, hogy a rendszeresen fogyasztott friss, színes levek nagyon kedvező hatással vannak a bőrre és hajra.

Szépségtrükk?

Hmm...például az almaecetes öblítés hajmosás után! Ettől garantáltan sima és fényes lesz a haj!

HASZNOS

Könyv a gyermeknevelésről amit ajánlanál a többi Anyukának? Nincs. A legjobb tanácsadó, ha a szívére és megérzéseire tud hallgatni az anya. Ehhez szükséges kellő nyitottsággal figyelni és megismerni a picit. Akkor biztosan látni fogja, mi a legjobb a gyermekének. Hiszem ki más tudhatná jobban, mint ő?

Van valaki, akiröl szívesen hallanál a következö interjúban?

Bárki inspiráló történetét szívesen olvasom! Főleg, ha utazásról vagy spiritualitásról is szó esik! ;) 


Régebbi bejegyzések Új bejegyzés


Hozzászólok

Felhívjuk figyelmét, hogy a hozzászólás csak jóváhagyás után van közzétéve.