MINDFUL MAMA INTERJÚ 5.RÉSZ - CSÍKOS JUCA (active mum life)

anyaság interjú


Egy nagyon aktív anyukát hozok nektek ebben a hónapban, akit szerintem nagyon sokan ismertek :)
Juca az anyákat támogatja abban, hogy mozogjanak és a sport az életük része legyen. Gyerekekkel együtt. Nagyon - nagyon inspiráló és csodára méltó a kreativitása. Minden anyának ajánlani tudom, aki szeretné a sportot a mindennapjaiba belefűzni. Egy igazi példa, hogy igenis lehetséges. Íme az interjú:

TUDATOSSÁG

Mit jelent számodra a tudatosság?

Számomra a tudatosság már egészen kiskorban "belémégett". Négyen vagyunk testvérek. Édesanyám megalapozta számomra azt, hogy mire édesanyává válok a tudatos szemléletmód teljesen ösztönös legyen. Fontos számomra a következetesség, a fegyelem, a pontos napirend.

Mit teszel azért, hogy kiegyensúlyozott Anya légy nap mint nap? Mi tesz téged teljessé, boldoggá?

Az egész életemet a sportos mindennapok határozták meg, ezért fontos gyermekkorom óta, hogy meglegyen minden nap a kellő mértékű testmozgás.  Örök álmodozó vagyok, mindig szövöm az újabb és újabb terveket. Úgy gondolom kell, hogy a szülői feladatok ellátása mellett legyen egy olyan hobbi, amit korábban is szerettem és kiegyensúlyozottabbá tett.

Mi a legnagyobb kihívás számodra az Anyaságban?

Három gyerekkel, igényeiknek megfelelően foglalkozni. Nem egyszerű feladat egyszerre több gyerkőcöt nevelni. Persze nem egyformán igénylik és nem egy napon, ugyanazt a mennyiségű figyelmet, azért mégis nagy koncentrációt igényel az, hogy mindegyik azt érezze, hogy valóban egyformán - ám mégis másért - szeretem őket.

Hogyan szeretsz relaxálni, kikapcsolni?

A leghatékonyabb kikapcsolódás számomra az, ha a férjemmel lehetek. Nagyon jó hatással van rám: motivál, támogat és olyannak szeret, amilyen vagyok. Nem is kellhet ennél jobb feltöltődés. Szeretem a közös sétákat, a gyerkőceimmal végzett testmozgást,ami nemcsak egy szimpla testmozgásról szól, hanem egy hatékony időtöltésről is.

Hogyan küzdesz a stressz ellen, milyen módszerekkel?

Stressz helyzetben... erre egy példát szeretnék írni. Bevásárlás közben mindhárom gyerek hisztizik - ritkán, de nálunk is megesik. Ilyenkor teljesen higgadt maradok és úgy próbálom nézni a helyzetet mint egy kívülálló - mintha lelassulna az idő. Ilyenkor igyekszem lassan és halkan beszélni, mert arra elhalgatnak minden alkalommal - különben ha üvöltene tovább, hogyan hallaná meg, amit mondani szeretnék. Ugyanezt a taktikát alkalmazom egyéb helyzetekben is. Igyekszem nyugodt maradni.

Törekedsz arra, hogy egyensúlyban legyen a munka és a magánélet vagy nehezen tudod őket elkülöníteni a mindennapokban? Mi a megközelítésed ezen a téren?

Természetesen igyekszem megteremteni az egyensúlyt. Ha negatív irányba billenne a mérce, akkor pedig szól a férjem. Volt ilyen időszak, nehéz az online munkában megtalálni a megfelelő időt és mennyiséget. Mindig emlékeztetem magamat, hogy milyen célokat tűztem ki magam elé, és a fontossági sorrendem alapján be is tartom azokat.

Mivel kezded a napot, vannak reggeli rituáléid? Szerencsés vagyok, hogy minden reggel a férjem készíti a reggelit -sokszor az ebédet is. Megbeszéltük a kapcsolatunk elején, hogy ez lesz az egyetlen szerepcsere nálunk, ugyanis nekem nincs türelmem főzőcskézni, neki viszont remek érzéke van hozzá. Neki pedig a kerti munka nem annyira testhezálló, ezért én füvet nyírok és gazolok, ő pedig a konyhatündérünk, leszámítva a mosogatást és az elpakolást :D   

Van esti rituáléd, ami segít, hogy jól aludj?

Esténként igyekszünk minél több időt együtt tölteni a férjemmel, a kanapén összebújva a tévé előtt pihenünk és beszélgetünk. Olyan  eseménydúsak a napjaink, hogy nincs gondom az alvással, pláne hogy 7 éves korom óta igénylem 22.00 óra körüli lefekvést de inkább korábban.   

ÉTKEZÉS

Mit jelent számodra az egészséges étkezés?

Nagyon sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, lehetőleg nyersen vagy párolva. Olajban sosem sütünk, csak sütőben sütjük kevés oliva olajon az répát, krumplit, stb. Magvas roszkenyeret fogyasztunk. Úgy gondolom, hogy emelett bármi mást is ehetünk, ha van megfelelő mennyiségű mozgás mellette.   

Hogy néz ki a reggelid, mit tartasz fontosnak a reggeli étkezés során?

Sok folyadékot kell ilyenkor bevinni. Van, hogy tojást eszünk  pirítóssal, olykor pedig müzli. De van, hogy azt eszünk amit  megkívánunk. Legyen az bundáskenyér vagy sült szalonna :)

Kedvenc italod reggel?

Imádom a kávés tejet :) minden reggel 4 dl tejben kapok egy presszó kávét, melyet nádcukorral vagy mézzel édesítünk.

A kedvenc főételed? Sült kacsacomb, burgonyapürével és párolt lilakáposztával, de nagyon szeretem a házilag elkészített sous vide-ált kacsamellünket is :)

Nassolnivaló, desszert aminek nem tudsz ellenálni?

Sótlan magvak minden mennyiségben: pisztácia, kesudió, mandula. Ez utóbbit a várandósságaim alatt végig ettem napi szinten, mert segíti a bőrünket, hogy rugalmas tudjon maradni.

Vannak-e olyan étrendkiegészítők, gyógynövények vagy tinktúrák amelyeket rendszeresen szedsz és hasznosnak találod, energiaszint növeléshez és általános jólétedhez?

Semmilyen plusz étrendkiegészítőt nem szedtem soha, sem vitamint. Mindig szezonális gyümölcsökkel és zöldségekkel igyekszünk bevinni a napi mennyiséget.

Ha érzed, hogy elkapott valami vírus, baci, mivel harcolsz ellene?

Tornával :) Ha lázas vagyok akkor egyértelmű, hogy nem kínzom magam, viszont tudom, hogy gyorsabban gyógyulok, ha hagyom hogy a szerveztem maga dolgozza ki azt ami nem odaillő. Évente maximum 2 alkalommal használok "gyógyszereket".

JÓGA

Mit jelent számodra a jóga és hogyan segít neked az anyaságban?

Számomra koncentráció fejlesztés és relaxáció, ahogy sok más ember életében is. Segít megismerni a korlátaimat, türelmet tanít. 

Hogyan néz ki a jóga gyakorlásod azóta, hogy Anya lettél?

Hogyan tudod a jógát beépíteni a mindennapokba? Célszerű akkor, amikor a gyerekek alszanak, de olykor ez nem  kivitelezhető. Ilyenkor a fizikai fejlesztő feladatait helyezem  előtérbe nem azt amellyel relaxálni lehet. A gyerekek imádják a nyújtó gyakorlatokat és azokat melyekkel egyensúlyt lehet fejleszteni, így amióta édesanya vagyok, inkább közös fejlesztés a jóga mintsem relaxációs időtöltés.  

A jógán kívül milyen más mozgás egészíti ki az életedet?

Sajáttestsúlyos edzések népszerűsítője és egy életstílus megalkotója vagyok. A gyerekek jelenlétében végzek minden mozgásformát.   

HASZNOS

Könyv a gyermeknevelésről amit ajánlanál a többi Anyukának?

Ute Glaser - Trükkláda szülőknek, melyet mi csak úgy ajánlunk mindenkinek, mint a szülők bibliája :) Nagyon hasznos, trükkökkel lát el a hétköznapokra, amik megalapozták a szülővé válásunkat. Nagyon hálás vagyok, hogy megalkották.

 


Régebbi bejegyzések Új bejegyzés


Hozzászólok

Felhívjuk figyelmét, hogy a hozzászólás csak jóváhagyás után van közzétéve.