MINDFUL MAMA INTERJÚ 4. RÉSZ – ORESKÓ RENÁTA

anyaság interjú jóga

Az új évet, egy igazi jóga-anya interjúval kezdem. Reni jógatanár, egy szuper blog szerzője: Yogapop blog. és az Anya-lánya jóga program megalkotója, amiről itt tudhattok meg többet. Olvassátok szeretettel :)

Renata Oresko

TUDATOSSÁG

Mit jelent számodra a tudatosság?

Nehéz megfogalmazni anélkül, hogy ne használnám én is a „tudatos“ szót… de mégis azt mondanám, hogy tudatosnak lenni a választásaimban, beleértve a mindennapi apró döntéseket, és Jelen lenni a saját életemben, nemcsak kívülről figyelni.

Mit teszel azért, hogy kiegyensúlyozott Anya légy nap mint nap? Mi tesz téged teljessé, boldoggá?

Az anyaság, bárhogy szépítem, mégiscsak egy érzelmi hullámvasút, vagyis én eddig így éltem meg, nehéz folymatosan kiegyensúlyozottnak lenni. Nekem az segített a legtöbbet, hogy nem adtam fel a korábbi szokásaimat, a baba mellett is igyekeztem találni időt arra, hogy írjak, mozogjak, tanuljak, képezzem magam, és a jógaoktatással másoknak is adjak (vissza) valamit. Persze gyakran megfordult a fejemben, hogy akkor oké, ennyi, elég, fáradt vagyok, holnaptól „csakanya“ leszek, de én így vagyok teljes „csakanya“.

Mi a legnagyobb kihívás számodra az Anyaságban?

Nem tudnék kiemelni egyet sem, mert minden napra akad kihívás, és van, hogy könnyebben veszem, de előfordul, hogy nehezebben. Igyekszem mindenből tanulni is valamit.

Hogyan szeretsz relaxálni, kikapcsolni?

Időnként szeretek egyedül lenni. Nekem a víz közelsége nagyon megnyugtató, nyáron csak nézni a Balaton vagy a tenger vizét akár órákig tudnám. Jógázni is a természetben, szabad levegőn szeretek a legjobban, ez mindig feltölt. 

Hogyan küzdesz a stressz ellen, milyen módszerekkel?

A jógás tanulmányaim során nagyon sok légzéstechnikát ismertem meg, ezeket használom. A tudatos légzés gyakran segített már át nehéz pillanatokon. Vagy ha épp van lehetőségem, elmegyek egy vezetett órára, ahol diktálnak végre nekem. Ez teljesen „kivesz“  a problémákból.

Törekedsz arra, hogy egyensúlyban legyen a munka és a magánélet vagy nehezen tudod őket elkülöníteni a mindennapokban? Mi a megközelítésed ezen a téren?

Két éve vagyok itthon a kisfiammal, előtte egy irodában dolgoztam, és a szabadidőmben praktizáltam jógaoktatóként. Szóval lehet mondani, hogy most épp nem dolgozom, de persze ez nem igaz – ez alatt a két év alatt is tartottam jógaórákat és voltak online munkáim is, írom a saját jógás blogomat, a Yoga Pop-ot  és társszerző vagyok az Anyaklikkben. Most pedig sikerült egy álmom, egy Anya-lánya jógás program kidolgozása, itt tudtok olvasni róla. Ezek nekem igazán soha nem voltak a szó szoros értelemében vett „munkák“, inkább az önkifejezés része és mankóim a kisgyerekes édesanya-létben.

Mivel kezded a napot, vannak reggeli rituáléid?

Adok egy nagy puszit a fiamnak :) a valódi rendszer már anyaként köszöntött be az életembe, láttam a gyerekemen is, hogy szüksége van rá, így az ő napirendje határozza meg most az enyémet. Nem bánom, nem teher. De a nap vele indul.

Van esti rituáléd, ami segít, hogy jól aludj?

Félgyertya falnak támasztott lábakkal – ez majdnem mindig bejön alvásproblémákra. És van egy levendulás nyugi-szempárnám, ezt vetem be, ha nagyon stresszes napon vagyok túl.

ÉTKEZÉS

Mit jelent számodra az egészséges étkezés?

Mértékletességet. Nem vagyok kirekesztő, szerintem nagyon sok mindennek helye van az étrendünkbem, mi nem vagyunk vegánok, de tiszteletben tartom mindenki döntését étkezésügyileg.

Hogy néz ki a reggelid, mit tartasz fontosnak a reggeli étkezés során?

Igyekszem változatos reggeliket készíteni, nyáron nagyon sok gyümölcs, zabkásával, chia pudinggal. De nem szeretek mindig édeset enni, így van, hogy pirítós, sajtok, zöldségek is kerülnek a tányérra.

Kedvenc italod reggel?

Ha valaki minden reggel megcsinálná, mindig frissen préselt narancslevet innék! De így marad a kávé. (utálom facsarni)

A kedvenc főételed?

Falafel szendvics. Imádom a csicseriborsót, és odavagyok a keleti ízekért.

Nassolnivaló, desszert aminek nem tudsz ellenálni?

Abból rengeteg van, de az biztos, hogy a nyarat nem bírnám ki fagyi nélkül.

Vannak-e olyan étrendkiegészítők, gyógynövények vagy tinktúrák amelyeket rendszeresen szedsz és hasznosnak találod, energiaszint növeléshez és általános jólétedhez?

Megfázásos időszakban grapefruit cseppeket szedek, ez a felső légutaknak nagyon jót tesz.

Ha érzed, hogy elkapott valami vírus, baci, mivel harcolsz ellene?

Először próbálom a természetes gyógymódokat, náthás időkben pedig kerülöm a tejtermékeket.

JÓGA

Mit jelent számodra a jóga és hogyan segít neked az anyaságban?

A jóga egész életemben támogatott a nehéz helyzetekben. A kisfiammal öt hónapos kora óta jártunk baba-mama foglalkozásokra, és ez is sokat jelentett akkor, hogy láttam, ő is élvezi, pedig akkor még csak mi masszíroztuk, mozgattuk őket. Nekem pedig ez volt a visszatérés a mozgáshoz és egyben a külvilághoz is, hiszen eljártunk otthonról. Most, hogy nagy a fiam, már sokszor ő hozza ki és teríti le a matracomat a nappaliban, hogy ”Anya! Toooorna!”

Hogyan néz ki a jóga gyakorlásod azóta, hogy Anya lettél? Hogyan tudod a jógát beépíteni a mindennapokba?

Nem mondom, hogy könnyen. Vannak időszakok, amikor a gyakorlásom esetleges és napi 15-20 percnél képtelen vagyok többet. De igyekszem tartani a napi rutinban akkor is, ha épp nincsenek rendszeres óráim.

Mit jelent számodra a meditáció? Hogyan gyakorlod?

Őszinte leszek, engem a jógából sokáig leginkább a funkcionalitás érdekelt. Nem olyan régen kezdtem el érdeklődni mélyebben a meditáció, meditációs technikák iránt. Ebben nagy szerepe van a SatNam Programoknak, szeretettel ajánlom mindenkinek, aki szeretne kicsit közelebb kerülni önmagához a kundalíni jógán keresztül.

Kedvenc jógapóz?

Nagyon szeretem a harcosokat, de ha csak egyet lehet mondani, akkor a táncos. Kislányként balerina szerettem volna lenni, és ebben a pózban kicsit az lehetek :)

A jógán kívül milyen más mozgás egészíti ki az életedet?

A 30-as éveimben kezdtem el futni, nem hosszú távokat, 5-7 km-eket, de nekem ez nagy kihívás volt. Nyáron újrakezdtem az edzéseket, de egy bokasérülés miatt most megint kicsit pihentetem.

SZÉPSÉG

Hogyan fogalmaznád meg a szépséget? Kívül, belül?

A szépség számomra a harmónia, vagyis összhangban lenni önmagunkkal – kívül, belül.

Mi a bőrápolási rutinod – arc és test?

Imádom a  natúrkozmetikumokat, igyekszem minden bőrápolási terméket erről a palettáról választani. Most a Herbsgarden Beauty, egy kis magyar cég készíteményeit használom. Kozmetikába viszonylag ritkán járok, de ha megyek, akkor adok az érzésnek, nemcsak tisztítást, hanem valami kényeztetést is próbálok beiktatni.

Vannak-e olyan élelmiszerek, gyógynövények vagy étrendkiegészítők, amelyeket használsz és hasznosnak találsz a bőrre / hajra / általánosan?

A tudatosan kialakított étrend, a sok tiszta víz fogyasztás szerintem eleve jót tesz nekünk. Szeretek új dolgokat kipróbálni, szedtem már algás kapszulákat és csináltam D-vitamin kúrát, de még keresem az igazit.

Szépségtrükk?

8 óra alvás egyhuzamban és egy kis szempillaspirál.

HASZNOS

Könyv a gyermeknevelésről amit ajánlanál a többi Anyukának?

Lehet, hogy rosszul fog hangzani, de tudatosan nem olvasok gyerekneveléssel kapcsolatos könyveket. Igyekszem figyelni a saját belső hangomra, a mélyebb anyai ösztönekre, és persze mindezt összerendezni a kisfiam igényeivel. Azért fél szemmel figyelem a mai trendeket.

Legjobb helyeid Budapesten/Magyarországon, étel/ital, jóga, gyerekbarát hely?

A Balaton mellett szinte bárhol jól érzem magam, kevéssel is beérem, csak víz legyen :) Pár éve kipróbáltam a SUP jógát Siófokon, oda bármikor szívesen megyek vissza. Tavaly télen pedig egyszer beestünk a fiammal a HelloAnyu-ba a belvárosban, nekem nagyon bejött, igazi közösségi tér, annyira barátságos, kár, hogy azóta elköltöztünk és így már messze van.

Van valaki, akiröl szívesen hallanál a következő interjúban?

Domján Mia, SatNam Jóga


Régebbi bejegyzések Új bejegyzés


Hozzászólok

Felhívjuk figyelmét, hogy a hozzászólás csak jóváhagyás után van közzétéve.