MINDFUL MAMA INTERJÚ 2. RÉSZ – SPURIGA DÓRA

anyaság interjú jóga

Ebben a hónapban, Spuriga Dórát mutatom be Nektek, aki kétgyermekes anya és a Pöttyöslabda illetve Fittanyaalapítója. A jóga a mindennapjai része, mellette a futás, túrázás is rendszeresen jelen van az életében; egy igazi fittanya, akinél a tudatosság minden téren ott van. Jó olvasást :)

Spuriga Dóra

 

TUDATOSSÁG

Mit jelent számodra a tudatosság?

A tudatossag számomra azt jelenti, hogy tudatában vagyok annak, hogy mi jó nekem, legyen az fizikális vagy épp lelki dolog, illetve mi jó a környezetemnek. Megviszgálom az ok-okozati összefüggéseket, tanulok a múltból, és fejlesztem magam folyamatosan. Tudom, hogy miért nem tanácsos műanyagot használni, igyekszem erre rászoktatni a gyerekeket is. Nem eszem állatot, de még nagyon sok dologban kell fejlődnöm. Odafigyelek a táplálkozásunkra is nagyon.

Mit teszel azért, hogy kiegyensúlyozott Anya légy nap mint nap? Mi tesz téged teljessé, boldoggá?

Szinte minden nap sportolok, ez az én-időm, ezáltal töltődöm, kicsit elfáradok ugyan fizikálisan, de energikusan kezdődik tőle a napom. Miután elviszem a gyerekeimet oviba/suliba, megyek jógázni vagy futni. Számomra a két sport nagyon jól kiegészítik egymást.

Nagyon szeretek utazni, mindenképp ez a boldogságom egyik mozgatórugója a család után.

Mi a legnagyobb kihívás számodra az Anyaságban?

A folyamatos tükör és tanulás, amit a gyerekeimtől kapok. Többször döbbentem már rá, hogy a hozott mintáim nem a legjobbak, és ezeken változtatnom kell, mert nem jó nekik sem.

Sokáig az időbeosztás is nagy ellenségem volt, mert folytak ki a kezeim közül a napok, de a sporttal sokkal összeszedettebben tudom managelni az időmet.

Hogyan szeretsz relaxálni, kikapcsolni?

A jógában és a futásban is megtalálom a relaxálást és kikapcsolódás, ezen kívül pedig sokat túrázunk a családdal.

Hogyan küzdesz a stressz ellen, milyen módszerekkel?

Nem küzdök a stressz ellen. Megint a sporttal jövök, de ha minden nap kiadom magamból a feszültséget mozgással, akkor nem nagyon szoktam stresszelni. Persze vannak olyan időszakok, amikor tényleg több dolog van, ami miatt feszült lehetek. Ha ez egy személyhez köthető, akkor a kommunikációval igyekszem átlendülni a dolgon, és megérteni a másik felet. Vagy ha rajtam kívülálló dologról van szó, akkor igyekszem még többet meditálni és jógázni. Igyekszem felülemelkedni a problémán.

Törekedsz arra, hogy egyensúlyban legyen a munka és a magánélet vagy nehezen tudod őket elkülöníteni a mindennapokban? Mi a megközelítésed ezen a téren?

Már nagyobbak a gyerekekim 5 és 8 évesek, így már a mindennapok részévé vált, hogy egyensúlyozom a munka, magánélet és az anyaság között. „Szabályrendszereket“ állítottunk fel a férjemmel, pl. hetente egyszer elmegyünk kettesben vacsizni vagy csak sétálni egy nagyot, és akkor az a mi-időnk :) Fontos, és szeretem is hangsúlyozni, hogy az egyensúly kialakításában azért nagy szerepe van az Apáknak és a nagyszülőknek (vagy babysitternek) is, hiszen, ha nincs segítségünk, akkor anyaként nagyon nehéz helytállni minden téren. Amikor a gyerekek picik voltak nekem is voltak nagyon nehéz napjaim, heteim, amikor elkezdtek közösségbe járni, akkor végre magamra is jutott idő.

Mivel kezded a napot, vannak reggeli rituáléid?

20 perccel ébredek előbb, mint a gyerekek, nekem ennyi idő elég ahhoz, hogy elkészüljek, utána ébresztem őket. Egy nagy pohár citromos vizet szoktam reggelente inni, de nincs rituálém igazából, nagyon szeretnék bevezetni egy reggeli rövid meditációt, de még nem tartok ott.

Van esti rituáléd, ami segít, hogy jól aludj?

Nincs, szeretek olvasni, és az egész napnak jó lezárása egy jó könyv :) Évek óta nem nézünk TV-t, pedig régebben azt vallottam, hogy én csak tv-zés közben tudok elaludni, ebből is látszik, hogy mennyit változik egy ember évek alatt. Most már el sem tudnám ezt képzelni.

 

ÉTKEZÉS

Mit jelent számodra az egészséges étkezés?

Nagyon sok az étkezéssel, alapanyagokkal kapcsolatos hírről lehet olvasni. Interneten is rengeteg cikk található az egészséges étkezéssel kapcsolatban, ezeket rendszeresen olvasgatom. Persze ezek az alapanyagok mindig drágábbak, de igyekszem jó helyekről vásárolni. Lényeg, hogy jól érezzem az evés után magam. Ne fújódjak fel, jó legyen a közérzetem, ne legyen telített érzésem se.

Hogy néz ki a reggelid, mit tartasz fontosnak a reggeli étkezés során?

A reggeli citromos víz után, általában turmix a reggelim. Vagy kókusztejes alapú (banán, avokádó, zabpehely), vagy zöldturmix. (uborka, avokádó, zeller, stb.)

Kedvenc italod reggel?

Zöldturmix vagy fehér tea.

A kedvenc főételed?

Nincs ilyen. Nyáron nagyon szerettek lecsót enni :)

Nassolnivaló, desszert aminek nem tudsz ellenálni?

Nem szokásom nassolni.

Vannak-e olyan étrendkiegészítők, gyógynövények vagy tinktúrák amelyeket rendszeresen szedsz és hasznosnak találod, energiaszint növeléshez és általános jólétedhez?

Nincs olyan, amit rendszeresen szednék. Ha jelez a szervezetem, illetve fél évente mindig csináltatok egy vérképet, ha valami szükséges, akkor azt szedek, de csak kúra szerűen. Többször volt már alacsony a vas szintem, de azt is inkább természetes, organikus összetevőkkel pótlom.

Ha érzed, hogy elkapott valami vírus, baci, mivel harcolsz ellene?

Folyékony lipószómás C vitaminnal és sok gyömbér.

 

JÓGA

Mit jelent számodra a jóga és hogyan segít neked az anyaságban?

Mit jelent a jóga? Mindent :) Testi-lelki feltöltődés. Tanító. Nyújt és egyben erősít. Az elméleti része is nagyon érdekes, abban is érdemes elmélyülni.

A gyerekek már ovitól kezdve járnak gyerekjógára, és itthon is szoktunk néha jógázgatni, de mindig csak annyit, amihez még kedvük van.

Az anyaságban számomra talán az egyensúly megtalálásában, kialakításában van nálam elég jelentős szerepe. Ha pl. valamin zizgek, akkor az azonnal meglátszik a gyakorlásomon, kiesek a pózokból, mindegy hogy hány éve gyakorlom. Ilyenkor jön az önkontroll, hogy zárjam ki az agyam, koncentráljak, fókuszáljak. Ez persze a hétköznapokban is ugyanilyen jól tud működni..

Hogyan néz ki a jóga gyakorlásod azóta, hogy Anya lettél? Hogyan tudod a jógát beépíteni a

mindennapokba?

Azóta jógázom rendszeresen, amióta gyermekeim vannak. Ahogy már említettem is, miután reggel elviszem őket az oviba/suliba, reggel 9-re szoktam járni csoportos órákra. Magam miatt elvégeztem egy 200 órás jógaoktatói tanfolyamot is (nem oktatok), így ha van kedvem, akkor otthon is tudok gyakorolni.

 Mit jelent számodra a meditáció? Hogyan gyakorlod?

Amikor otthon gyakorlom a jógát, és egyedül vagyok, akkor tudok meditálni. A meditációban még bőven van hova fejlődnöm, mert 10-15 percnél még nem megy tovább egyelőre. Szeretem kinyitni a teraszajtót, hogy halljam a kinti zajokat. Szerencsére hegyen lakunk, így leginkább a természet zajaira gondolok :)

Kedvenc jógapóz?

Minden kartámaszos pózt nagyon szeretek. Pl. Astavakrasana, Eka Pada Koundinyasana

Jóga póz

A jógán kívül milyen más mozgás egészíti ki az életedet?

Fitnessz, futás, túrázás.

 

SZÉPSÉG

Hogyan fogalmaznád meg a szépséget? Kívül, belül?

Kívül: ápolt és igényes bőr, haj, körmök. Smink nem szükséges. Sok mosoly. Ha ezek megvannak, akkor szerintem a ruha nem is annyira lényeges.

Belül: őszinte, kiegyensúlyozott, segítőkész, vidám, felelősségteljes.

Mi a bőrápolási rutinod – arc és test?

Most 38 évesen kezdtem el foglalkozni a bőrömmel, mivel megjelentek az első ráncaim. Alapvetően nagyon szerencsés vagyok genetikailag, anyukámnak is nagyon szép bőre van. Havonta járok a kozmetikusomhoz Maria Galland arckezelésre, amúgy pedig naponta krémezem az arcom reggel és este is.

Vannak-e olyan élelmiszerek, gyógynövények vagy étrendkiegészítők, amelyeket használsz és hasznosnak találsz a bőrre / hajra / általánosan?

Szinte minden bőr és hajápolási termékem növényi alapú, így ezzel meg is adtam a választ azt hiszem. Összetevőket sorolok párat: avokádó, makadámia olaj, kókuszolaj, szezám kivonat, uborka stb.

Szépségtrükk?

Nincs. Szerintem mindenkinek más válik be. Nekem a legjobb szépségtippem az alvás (lenne) :)

 

HASZNOS

Könyv a gyermeknevelésről amit ajánlanál a többi Anyukának?

Dr. Vekerdy Tamás könyvei

Sarah Napthali – Buddhizmus anyáknak

Legjobb helyeid Budapesten/Magyarországon, étel/ital, jóga, gyerekbarát hely?

Magyarországon belül negyedszerre mentünk vissza idén nyáron Bozsokra a Malomporta nevezetű helyre a gyerekekkel. Gyönyörű környezet, sok túra útvonal, imádunk ott lenni.

Van valaki, akiröl szívesen hallanál a következő interjúban?

Csíki Mariann.


Régebbi bejegyzések Új bejegyzés


Hozzászólok

Felhívjuk figyelmét, hogy a hozzászólás csak jóváhagyás után van közzétéve.