MINDFUL MAMA INTERJÚ 11. RÉSZ: FÖLDI BARBARA

mindful_mama_interjú_földi_barbara

Bemutatom nektek Földi Barbarát, aki így mesél magáról: "Sokféle szerepben létezem - anya, vállalkozó, feleség, szerző, barát - és van amikor mindez összemosódik. A legfontosabb számomra, hogy önazonos maradjak és az értékeket, mely szerint élek, tovább tudjam adni a gyerekeimnek. Amikor velük vagyok, velük legyek. Számomra az élet első sorban egy folyamatos tanulás magamról. A tanulás csodáját szeretném tovább adni másoknak is a képzéseim során vagy épp az írásaimon keresztül. "
Az interjú vele pedig alább:

 

TUDATOSSÁG

Mit jelent számodra a tudatosság?

Elsősorban önismeretet, hogy tudom honnan hova tartok. Ismerem magam és a jelzéseim – mind testileg és lelkileg. Utána jöhet a kifele figyelés és mindenmás.

Mit teszel azért, hogy kiegyensúlyozott Anya légy nap mint nap? Mi tesz téged teljessé, boldoggá?

Ebben nagyon sokat tanulok a gyerekeimtől. A legnagyobb kihívás (még mindig) megtanulni a pillanatban lenni, azaz a tudatos jelenlét gyakorlása. Engem ezek a megélt pillanatok tesznek kiegyensúlyozottá – mikor tudom, hogy jókor vagyok jó helyen és nem csak fizikailag vagyok ott – hanem a szívemmel, lelkemmel is. Sokat segít a mozgás abban, hogy megteremtsem ezt az állapotot – és az összes olyan tevékenység ami feltölt. Egy jó beszélgetés vagy épp a sütés.

Mi a legnagyobb kihívás számodra az Anyaságban? 

A legnagyobb kihívás számomra, hogyan tudom tudatosan megtervezni, beosztani az időt. Itt nem a napirendere gondolok (azt már rég feladtam) :) - Sokkal inkább, hogy a sok szerep közt amit betöltök (anya, feleség, nő, válllakozó, barát, gyermek, testvér, stb.) hogyan tudok dinamikusan fejlődni. Itt jön be az én-idő kérdése, vagy a férjemmel töltött idő.  

Hogyan szeretsz relaxálni, kikapcsolni?

Szerencsére elég sokféle módon tudok töltekezni – inkább mindig a mikor a kérdés. Engem abszolút feltölt a munkám – és ez nagyon nagy szerencse. Az alkotás, a horgolás, a jóga, a természet, egy barátnős délután, a sütés vagy csak együtt lenni a férjemmel egy finom vacsora mellett. És a forró fürdőket se vetem meg – igaz nem gyakran fürdőzök, de ha igen azt rózsaszirmokkal és fürdősóval – mindent bevetve.

Hogyan küzdesz a stressz ellen, milyen módszerekkel?

A stresszkezelés területén van még hova fejlődnöm. Rajtam a stressz leginkább a nem alvás formájában jön ki, és az étvágytalanságban. Mivel nekem az alvással kapcsolatos a stressz – így szoktam rá az esti és kora reggeli meditációra. Igen röviden teszem mindezt (5-10 perc), de folyamatos gyakorlás mellett hatásos szokott lenni. Valamint a gyógynövényeket és illóolajokat is segítségül hívom.

Törekedsz arra, hogy egyensúlyban legyen a munka és a magánélet vagy nehezen tudod őket elkülöníteni a mindennapokban? Mi a megközelítésed ezen a téren?

Ha gyerekvállalás előtt kérdezel, biztos azt mondom hogy az egyensúlyt keresem az élet minden területén. Most viszont – azt vallom, hogy nincs olyan hogy egyensúly – hiszen az emberi természetből kifolyólag, ha valamiből leveszel és kevesebb lesz – automatikusan többre vágysz majd belőle. Pl. zavar a városi tömeg, zaj és elkötözöl vidékre, egy idő után elkezdesz vágyakozni a pörgős városi élet után. Én azt vallom, és gyakorlatban is próbálom megvalósítani, hogy azokat a dolgokat, tevékenységeket amiket csinálok – legmegfelelőbb kompozicióban gyúrjam össze (blend-in). Sokszor tartok workshopokat pl. úgy, hogy a kisfia(i)m is velem van/nak. Így végzem a munkám, és a családom is velem van. Nem a legoptimálisabb – és kétszer olyan fáradt vagyok – de jelenleg a legműködőbb modell nekünk.

Mivel kezded a napot, vannak reggeli rituáléid?

Mindig is „pacsirta“ típus voltam – és a reggel a kedvenc napszakom. A kisebbik fiam most 3 hónapos és van, hogy hajnalban kel fel enni. Ilyenkor szoptatás után sokszor már nem alszom vissza, hanem csendben, egyedül kezdem a napot, általában egy saját keverésű zöld tea társaságában. Ritka alkalmakkor egy rövid jóga is belefér, de egyelőre sajnos ez még nem jellemző.

Van esti rituáléd, ami segít, hogy jól aludj?

Úgy örülök, hogy a rituálé szót használod, mert pontosan ilyennek érzem ezeket a pillanatokat. Az arcápolás az egyik esti rituálé - saját készítésű kozmetikumokkal. A másik pedig a horgolás. Természetesen nem minden este, hiszen még gyakrabban fordulnak elő a tejecske illatú ringatásokba pilledt esték, de szépen alakul majd ennek a mérlege is.

ÉTKEZÉS

Mit jelent számodra az egészséges étkezés?

Az egészséges étkezés nekem a szezonalitások maximális kihasználását jelenti és a házi kosztot. Mindig az éppen aktuális zöldség/gyümölcs határozza meg a főprofilját az étkezéseinknek. Télen sok krémleves, meleg egytál étel. Nyáron a sok színű, friss ízek, illatok uralják a konyhát. Ezen a tavaszon nagyon rákaptam a sütésre is. Nálunk sokszor ötvöződik az olasz és magyar hagyomány (férjem dél-olasz). Úgy alakult, hogy Ő inkább főzős én meg sütős vagyok – így ebben (is) tökéletesen kiegészítjük egymást.

Hogy néz ki a reggelid, mit tartasz fontosnak a reggeli étkezés során?

Ebben is tartom magam a szezonalitásokhoz. Télen inkább a krémesebb, melegebb ételekre vágyok reggel (fűszeres-almás kása, meleg tea, kalács). Nyáron inkább műzli, friss házi joghurttal és idény gyümölcsökkel, friss turmixok. A reggelinek számomra mindig tartalmasnak kell lennie (többször édes, mint sós), amik egész délelőtt energiát adnak nekem.

Kedvenc italod reggel?

Zöld tea – az évszakhoz illően ízestíve (hűtve vagy melegen). Nyáron a bodzás citromos zöld tea az, ami nem hiányozhat reggel.

A kedvenc főételed?

Parmigiana (Rakott padlizsán).

Nassolnivaló, desszert aminek nem tudsz ellenálni?

Pékáru – legyen sós vagy édes. (Pisztáciások előnyben)

Vannak-e olyan étrendkiegészítők, gyógynövények vagy tinktúrák amelyeket rendszeresen szedsz és hasznosnak találod, energiaszint növeléshez és általános jólétedhez?

Olyan, amit állandóan használok nincs. Egyedül a reggeli citromos vizemről nem mondok le. De általában évszaktól, szezontól változik. Az étrend kiegészítőket kerülöm és inkább a gyógynövények és illóolajok erejét használom. Éppen, mikor mire van szükség.

Ha érzed, hogy elkapott valami vírus, baci, mivel harcolsz ellene?

A gyógyszereket kerülöm. Előnyben részesítem a természetes gyógymódokat. Ha ”csak” megfázás, akkor gyömbér, citrusfélék, sok meleg tea. Torokfájásra kakukkfű tea és fürdő, levendula, neti-kanna orrmosó. Ha súlyosabb a helyzet természetesen orvoshoz fordulok, de esetemben erre, évek óta nem volt szükség.

mindful_mama_interjú_földi_barbara

JÓGA

Mit jelent számodra a jóga és hogyan segít neked az anyaságban?

A jóga nekem leginkább abban segít, hogy megtaláljam a fókuszt. Mire és hogyan szeretnék figyelmet, energiát összpontosítani. Sokszor a lelki/testi panaszokra egy-egy jó időben elvégzett mozdulatsor csodákra képes. Anyaként, abban is segít, hogy megetremtesem és megtaláljam a saját magam számára fontos ”énidőt” és segít megtalálni, feltárni rejtett erőforrásaimat.

Hogyan néz ki a jóga gyakorlásod azóta, hogy Anya lettél? Hogyan tudod a jógát beépíteni a mindennapokba?

Szabadúszóként (sokszor otthonról dolgozva) nagyon nehezen ment/megy a napi ritmus kialakítása. Március ótta kétgyermekes anya lettem és az eddig bevált idősávokat, amiket jógázással töltöttem, újra ki kellett alakítanom. Éppen most tesztelem mikor a legjobb. Régebben esténként szerettem jógázni, de mostanában a reggeli jógázások sokkal jobban töltenek – így heti 3szor igyekszem beépíteni a mindennajaimba. Általában , amikor a nagyobb már bölcsiben van – és a kisebb jól lakott. Sikerül lecsípnem 30-40 percet amit jógázással tudok tölteni.

Mit jelent számodra a meditáció? Hogyan gyakorlod?

A meditáció számomra sokáig ”mumus” volt – mert úgy gondoltam képtelen vagyok elcsendesedni és befelé figyelni. Mindig túl sokat jár az agyam. Később rájöttem, hogy ez is gyakorlás kérdése és a meditáció nem azt jelenti, hogy ”semmire” nem gondolok, hanem hogy hagyom hogy a gondolataim átússzanak rajtam. Nem gyakorlom mindennap – de ha eszembe jut, heti 1-2 alkalommal időt szánok rá, akkor is ha csak 5 percet sikerül gyakorolnom.

Kedvenc jógapóz?

Ebben nem tudok dönteni. Bevallom nagyon szeretem az összes egyensúlyt gyakorló jóga pózt (biztosan nem véletlen), mert ezekehez a gyakorlatokhoz valóban le kell lassulnom, összpontosítanom és befelé figyelnem. Megmozgatja az összes izmom és az elmémet is.

A jógán kívül milyen más mozgás egészíti ki az életedet?

Gyerekként szertornáztam és ugróköteleztem versenyszerűen. Az utóbbi 10 évben futottam (terepen) és nagyon szerettem. Egy térd probléma miatt ezt abba kellett hagynom 2 éve. Azóta sokat biciklizek – de még nem találtam meg azt a sportot ami szerelem lenne. Így marad a futás a 3 évesem után egyelőre.

SZÉPSÉG

Hogyan fogalmaznád meg a szépséget? Kívül, belül?

Azt hiszem az igazi szépség számomra amikor valakin látszik, hogy jól érzi magát a bőrében, az életében. Ez az érzés mindenkit beragyog. Én is akkor kapom a legtöbb bókot, amikor minden a helyén van - nem amikor a legszebb ruhámat veszem fel. 

Mi a bőrápolási rutinod - arc és test?

Azt hiszem nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a legfontosabb a víz. Naponta min. 3 liter viszet iszok (nyáron akár 5 litert is). Főleg, hogy nekem szárazságra hajlamos a bőrőm. A másik fontos, hogy akárcsak a gépeket, magunkat is be kell olajozni (kívűl-belül). Így az illóolajok és a hidegen sajtolt növényi olajok játszák a legnagyobb szerepet a bőrápolásomban. Reggelente virágos arclemosó tonikot használok és egy kis édesmandula olajat. Este tonikot, rózsavizet és egy olajos bázisú regeneráló szérumot. A másik fontos eleme pedig a táplálkozás.

Vannak-e olyan élelmiszerek, gyógynövények vagy étrendkiegészítők, amelyeket használsz és hasznosnak találsz a bőrre / hajra / általánosan. 

Kifejezetten nincs.

HASZNOS

Könyv a gyermeknevelésről amit ajánlanál a többi Anyukának?

Bevallom, az egyedüli könyv amit olvastam a "Nem harap a spenót" c. remekmű - de nem nevezném gyereknevelési könyvnek. Ellenben igen szórakoztató, mindenkinek ajánlom, csak azért, hogy ne vegyen semmilyen elvet véresen komolyan. A nagyobbik fiam 3 éves, épp a napokban szereztem be a "Montessori Toddler" könyvet angolul, mert nagyon sok hasonlóságot látok a módszerben és abban, ahogy mi neveljük őket. De erről még nem tudok nyilatkozni, mert még csak most olvasom.

Legjobb helyeid Budapesten/Magyarországon, étel/ital, jóga, gyerekbarát hely? 

Budapest – Népsziget, gyerekkel vagy gyerek nélkül a legjobb. Télen nyáron sokat ad – természet közel a városhoz. Nógrád megye (Börzsöny) – Balassagyarmaton töltöttem a nyaraim nagy részét gyerekként és ma is visszahúz ide a szívem. Csoda helyek, csoda energiákkal. Minden szeglete felfedezésre érdemes. 

Van valaki, akiről szívesen hallanál a következő interjúban? 

Nincs konkrét személy – de nagyon szívesen olvasnám olyan Édesanyának a gondolatait, akinek már nagyobbak a gyerekei (hogy tudjam mire számítsak) :) 

 

Fotók: Natural Sentiments


Régebbi bejegyzések Új bejegyzés


Hozzászólok

Felhívjuk figyelmét, hogy a hozzászólás csak jóváhagyás után van közzétéve.