MINDFUL MAMA INTERJÚ 10. RÉSZ: TAS MIMI (@hello_itt_mimi)

Az első interjú 2020-ban Tas Mimivel készült. Mimi kétgyermekes anyuka (plussz 2 kutyus anyukája:), aki digitális médiával, tartalomgyártással és marketingstratégiával foglalkozik és akinek csodaszép fotói mesélnek. Mesélnek az anyaságról,  mindennapi családi életről, gyerekekről, párkapcsolatról, tudatosságról és sok minden másról. Olvassátok szeretettel és kövessétek az insta oldalján: @hello_itt_mimi
Mindful_mama_interjú
TUDATOSSÁG
Mit jelent számodra a tudatosság?
A tudatosság számomra egy nagy fokú ‘fegyelmezettség’, ha mondhatom így. Nem egy pillanatnyi állapot amihez hol van kedvünk, hol nincs, ez egy folyamatos elkötelezettség afelé, hogy a döntéseinkkel, cselekedeteinkkel valami jót tegyünk és közben mi magunk is jobb emberré váljunk.
Mit teszel azért, hogy kiegyensúlyozott Anya légy nap mint nap? Mi tesz téged teljessé, boldoggá?
Lehet, hogy ez nem lesz egy trendi válasz de az én nyugalmam, kiegyensúlyozottságom a férjemben gyökerezik. Nem azért, mert egymagam képtelen lennék boldog lenni, nem is azért, mert szükségem van valaki másnak a visszajelzéseire ahhoz, hogy jól érezzem magam és be tudjam tölteni a szerepem a családban mint nő és mint anya. Egyszerűen azért, mert a mi kettőnk szövetsége olyan erőt ad nekem, amiből bármikor tudok töltekezni, még a legnehezebb pillanatokban is. Mellette tudok igazán önmagam lenni és ez nagyon jó érzés.
Mi a legnagyobb kihívás számodra az Anyaságban? 
Megtalálni az egyensúlyt a szerepek között. A nő és az anya igényei és szükségletei között. Anyaként hajlamosak vagyunk (én aztán tudom!) minden mást az anyai szerepünk alá besorolni, pedig a ‘nőnek’ sokszor nagyobb szüksége lenne arra, hogy foglalkozzunk vele is, ápoljuk a lelkivilágát. Ez azt jelenti, hogy időnként meg kell húznunk a határt és előtérbe kell helyeznünk magunkat. Úgy, hogy nem lógnak rajtunk a gyerekek és nem a napi bevásárláson törjük a fejünket. Persze, a nap továbbra sem több, mint 24 óra és ebbe nagyon nehéz mindent belesűríteni, de létszükséglet, hogy fel tudjunk töltődni. 

Hogyan szeretsz relaxálni, kikapcsolni?

Szeretek alkotni, kreatív ember vagyok. A fotózás például ilyen ‘rekreációs tevékenység’ számomra, ebben el tudok mélyülni, teljesen kikapcsol. Nagyon szeretek új dolgokat tanulni, most például a digitális kalligráfia világát kezdtem el felfedezni és ez is olyasmi, ami teljesen kiradírozza a fejemből a napi gondokat. De ne felejtsük el a túrázást sem, mint a szívemnek legkedvesebb kikapcsolódási formát. Imádok gyalogolni, hallgatni az erdőt vagy csak bámulni a tájat és elmélkedni az élet nagy dolgain.

mindful_mama_interjú

Hogyan küzdesz a stressz ellen, milyen módszerekkel?
Sajnos én ‘kattogós’ típus vagyok, nagyon rá tudok pörögni egy-egy stresszhelyzetre és utána napokig nem tudom kivonni magam a hatása alól. Ez az egészségemre is ráment, azóta különösen nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy a mindennapi stresszt csökkentsem. Ebben segítenek a jógás légzőgyakorlatok, légzésfigyelés amit tényleg szinte minden helyzetben bevetettem már. Nagyon érdekel az agykontroll is. Ebben még az út elején járok, de az eddig megszerzett tudásomat szintén alkalmazom a stresszes helyzetekben és rengeteget segít.
Törekedsz arra, hogy egyensúlyban legyen a munka és a magánélet vagy nehezen tudod őket elkülöníteni a mindennapokban? Mi a megközelítésed ezen a téren?
Törekszem, de egyelőre nem sikerült megvalósítanom, hogy a két terület teljesen egyensúlyban legyen. Szabadúszóként, úgy, hogy kicsik még a gyerekeim különösen nehéz meghúzni a határt, hogy meddig tart a munka és mikortól jöhet a magánélet. De igyekszem a kötelességeimet úgy intézni, hogy ne a gyerekek rovására menjen, ne a velük tölthető közös időt vegyem el. Egyébként ez azért is nehéz nekem, mert szeretek és tudok is dolgozni. A munka egy olyan terület, ahonnan iszonyú sok pozitív visszajelzést kapok, itt igazán elememben vagyok. Az anyasággal viszont arra is rájöttem, hogy van, amit sokkal jobban szeretek a munkánál is és ezek a gyerekeink. Éppen ezért, ha döntenem kell, egyértelműen ők élveznek prioritást.
Mivel kezded a napot, vannak reggeli rituáléid?
Nagyon szeretem a reggeli kávémat csendben, egyedül meginni. Élvezem, hogy ilyenkor nem kell senkihez szólni, ha még belefér a készülődés előtt, akkor elolvasok pár cikket. Ilyenkor átgondolom az aznapi tennivalóimat is.
Van esti rituáléd, ami segít, hogy jól aludj?
Erre őszinte választ adhatok csak: már egy ideje nem alszom jól mert van két kistestű, aki gondoskodik erről. Későn fekszenek, sokszor felriadnak, így a nyugodt, pihentető alvás az elmúlt négy évben háttérbe szorult, de bízom benne, hogy egyszer újra lesz alkalmam esti rituálét kialakítani és ténylegesen _aludni_


ÉTKEZÉS
Mit jelent számodra az egészséges étkezés?
Vegetáriánus vagyok és nagy százalékban nyers étkezést folytatok. Gyerek ill. kamaszkoromban sajnos komoly táplálkozási zavaraim voltak, szinte egész életemben hadilábon álltam az étellel. Hosszú időbe telt, mire megtaláltam, hogy mi az, aminek az elfogyasztásától jól érzem magam a bőrömben. Rengeteg zöldséget eszem, lehetőleg hazait és igyekszem a szezonnak megfelelően összeválogatni, hogy mi kerüljön a tányérra. Kerülöm az olajban sült illetve a feldolgozott élelmiszereket. Persze én sem vagyok szent, vannak dolgok amikről nem, vagy nehezen tudok lemondani (ilyen például az energiamentes kóla) de igyekszem tartani a mértéket.
Hogy néz ki a reggelid, mit tartasz fontosnak a reggeli étkezés során?
A reggeli (hagyományos értelemben) nem része az életemnek. Tulajdonképpen délig csak folyadékot szoktam fogyasztani, nekem ez bőven elég. A gyerekeket viszont mindig tisztességesen megetetem és ehhez ragaszkodom.
Kedvenc italod reggel?
Tejeskávé mandulatejjel.
A kedvenc főételed?
A Hummus Sabich (ez egy hummus tál tojással, padlizsánnal, izraeli salátával) - ezt bárhol, bármikor képes lennék eltüntetni az utolsó falatig. A kedvencem a budapesti Mazel Tov-ban készül.
Nassolnivaló, desszert aminek nem tudsz ellenálni?
Imádom az édességet. Ez a gyengém. Viszont nem tudok mértéket tartani benne ezért inkább ritkán eszem :D de ha tehetném, mint Gombóc Artúr, felkeléstől lefekvésig csokoládét ennék. Azért próbálok egészséges alternatívát találni helyette, ilyen például a datolya. Egy finom medjool datolyának nehezen tudok ellenállni.
Vannak-e olyan étrendkiegészítők, gyógynövények vagy tinktúrák amelyeket rendszeresen szedsz és hasznosnak találod, energiaszint növeléshez és általános jólétedhez?
Nagyon hiszek a vitaminszedésben. Egész évben szedjük őket a megfelelő mértékben. Magnéziumot, c-vitamint, d-vitamint mindenhova viszünk magunkkal, ezek alapvető dolgok. Nőknek a vas sem jön rosszul, ezt például céklalé vagy céklatabletta formájában szoktam bevinni.
Ha érzed, hogy elkapott valami vírus, baci, mivel harcolsz ellene?
Nagyon szeretem a hársfavirág teát, ezt literszám fogyasztom betegség idején (csak úgy, magában.) Ilyenkor napi 2-3 citrom levét megiszom teában vagy vízzel, és van egy ördögűző koktélom is: egy egész citrom levébe teszek egy zúzott fokhagymát és sok csilipaprikát. Mint egy felest, lehúzom - nem a legkellemesebb de utána sokkal jobban vagyok.


JÓGA
Mit jelent számodra a jóga és hogyan segít neked az anyaságban?
A jóga nagyon fontos nekem. Egy időben komolyan fontolgattam, hogy egyszer majd ezzel fogok foglalkozni (ezen belül is gyerekjógával) de az élet másfelé vitt és ma már tudom, hogy nem ez az én feladatom. Így a jóga megmaradt feltöltődésnek és kikapcsolódásnak. Sajnos a gyerekek születése óta nagyon ritkán tudok ászánákat gyakorolni, de az egyéb részeit, mint a légzésfigyelés vagy a meditáció napi szinten alkalmazom. Nem is tudom mi lenne velem enélkül. Egy anya életében az a képesség, hogy el tudja csendesíteni a gondolatait életmentő tud lenni.
Hogyan néz ki a jóga gyakorlásod azóta, hogy Anya lettél? Hogyan tudod a jógát beépíteni a mindennapokba?
Nehezen. Viszont tavaly év végén megtalált egy lehetőség amivel kapcsolatban az első pillanatban az volt a gondolatom, hogy pont erre van szükségem. Ez egy 52 héten keresztül átívelő online anyaformáló program, ami segít megtalálni az életünkben azokat az 5-10-15-30 perceket, amikor magunkkal tudunk foglalkozni, gyakorolni a jógát, meditációt, mindfulnesst, hoz egy kis rendszert az életünkbe. Most a harmadik hétnél járunk és kifejezetten oda kell figyelnem, hogy rászánjam az időt a leckékre, de nem adom fel mert tudom, hogy ez nagyon jó nekem!
Mit jelent számodra a meditáció? Hogyan gyakorlod?
A meditáció nekem elmélkedés. Befelé fordulás. Azt vettem észre, hogy a ‘laikusok’ számára ez a szó még mindig egyet jelent a lótuszülésben csukott szemmel lebegő jógival, holott a hétköznapokban ez nem így jelenik meg, nálam legalábbis biztosan nem. Legtöbbször lefekvés előtt szoktam meditálni: miután lefeküdtem és ellazultam, engedem, hogy egy gondolat elinduljon a fejemben és figyelem merre vezet. Sokszor egészen elképesztő megvilágosodások születenek ezekből a megfigyelésekből. A pozitív megerősítések, vizualizáció is a meditációm része. Régen nem hittem ebben, de a tapasztalat másra tanított.
Kedvenc jógapóz?
Az én kedvencem a trikonasana. Ránézésre viszonylag könnyű, a valóságban viszont annál nagyobb odafigyelést igényel a helyes kivitelezése. Fizikailag is jól esik, pont ott nyújt, húz, ahol szükségem van rá. Lelkileg pedig felfrissültnek és kiegyensúlyozottnak érzem magam tőle.
A jógán kívül milyen más mozgás egészíti ki az életedet?
Szeretek sportolni. Télen a síelés, nyáron a futás, gyaloglás amit szívesen űzök.


SZÉPSÉG
Hogyan fogalmaznád meg a szépséget? Kívül, belül?
Szerintem, aki jól érzi magát belül, az kívül is megszépül. Viszont a legszebb külsejű ember is megcsúnyul, ha odabent nincsenek rendben a dolgok.
Mi a bőrápolási rutinod - arc és test?
A tisztaság nagyon fontos, tulajdonképpen ez az egyetlen dolog amit rutinomnak nevezhetek. Tiszta bőr, tiszta arc, tiszta haj - ettől érzem jól magam. Én nem vagyok a klasszikus kenceficés nő, nincs hozzá türelmem és nem is érdekelnek a krémek. Ha szükségem van rá, akkor bekenem magam, ha nem akkor nem. Nem kerítek nagy feneket a dolognak. Viszont az utóbbi egy évben jobban figyelek arra, hogy amit magamra kenek, amivel mosakszom, az természetes legyen. A szappanhasználatot is ezzel egyidőben fedeztem fel, arcra és testre is szívesen használom.
Vannak-e olyan élelmiszerek, gyógynövények vagy étrendkiegészítők, amelyeket használsz és hasznosnak találsz a bőrre / hajra / általánosan?
A shea vaj mindenre jó, szuper cucc. Főleg nyáron tud csodákat tenni, amikor a könyök, sarok olyan száraz mint a sivatag. Szeretem az argánolajat is, arcra és hajra is szoktam használni. 
Szépségtrükk?
Ne told túl a dolgokat :)
HASZNOS
Könyv a gyermeknevelésről amit ajánlanál a többi Anyukának?
Dr. Máté Gábor - A család ereje című könyve nagyon megérintett és másnak is ajánlom, hasznos olvasmány.
Legjobb helyeid Budapesten/Magyarországon, étel/ital, jóga, gyerekbarát hely?
Budapesten az egyik legkedvesebb helyem a már fent is említett Mazel Tov étterem, ahova nem csak babát, kutyát is nyugodtan lehet vinni. Régen sokat jártunk a Kelet kávézóba a Bartók Béla úton, elvarázsolt hangulata van. Nagykovácsiban a Tandem Könyv és Kávé ALAP, mindenkinek ajánlom aki még nem járt náluk. Ha pedig jóga, akkor a DownDog stúdió amihez kötődöm.
Van valaki, akiröl szívesen hallanál a következő interjúban?
Mayr Éva ‘Mevu’ - az Online Jóga Akadémia alapítója akiről szívesen olvasnék bővebben. 30 éve jógázik, és nekem nagyon tetszik, hogy nem csak a fizikai hanem szellemi/filozófiai dolgokban is széles ismeretekkel rendelkezik (például neurotréning, agykontroll, reiki stb.) 
Nagyon különleges nő, nagy hatással volt rám a találkozásunk. Örülnék, ha minél többekhez eljutna az üzenete. 

Régebbi bejegyzések Új bejegyzés


Hozzászólok

Felhívjuk figyelmét, hogy a hozzászólás csak jóváhagyás után van közzétéve.