MINDFUL KARÁCSONYI AJÁNDÉK ÖTLETEK

AZAZ HOGYAN VÁSÁROLJUNK TUDATOSAN, KACATMENTESEN ÉS ADJUNK MINŐSÉGI AJÁNDÉKOT GYEREKEKNEK, APÁKNAK, EGY (JÓGÁZÓ:) ANYÁNAK ÉS AZ EGÉSZ CSALÁDNAK.

Emlékszem mennyire örültem a Karácsony reggelére, amikor kicsomagolhattam az ajándékokat. Arra is, ahogy rábeszéltem a szüleimet, hogy már reggel legyen az ajándékozás (a szokásos vacsora utáni ajándékozás helyett).

Tudjuk tehát, hogy az öröm egy gyerek arcán mindennél többet ér egy szülőnek. És megvan mindenkinek az a kép, amikor a gyerekek a Karácsonyfa alatti dobozokat csomagolják ki, szemük csillog, vigyor az arcukon :) És nem csak nekik, az öröm ott van a szülőnél is, amikor látja a szemek csillogását.

Ajándékot kapni ÉS adni jó érzés.

Ami nem olyan jó érzés, az a sok vásárlás és ajándék-halmozás ami az ünnepeket körülveszi. Az egész világon emberek rengeteget költenek Karácsonyi ajándékokra, amik aztán egy idő után gyakran a szemétben végeznek. A rengeteg műanyag játék, a sok haszontalan tárgy, ami nem is kell igazából, de mivel ajándékot akarunk venni, hát veszünk „valamit“.

Gondoljuk át mire van tényleg szükségünk és egyáltalán van-e még valamire szükségünk? Nem azt mondom, hogy ne vegyünk egyáltalán semmit, de ne ez legyen az első helyen Karácsonykor. És ne a mennyiség, inkább a minőség legyen a lényeg itt is.

Mert a vásárlási szokásainkkal is tanítjuk a gyerekeket. A gyerekek úgy tanulnak, hogy megfigyelnek minket, szülőket. Tanítsuk meg nekik, hogy a gyermekkor nem valami eldobható dolog. Vásároljunk kevesebb játékot. Legyenek csilli-villi és műanyagtól mentesek.

Az ideális játékok azok, amik egyszerűek, minőségi, natúr anyagokból készülnek; strapabíróak, minden korosztálynak, érdeklődésnek és mindkét nemnek megfelelnek. Így nagy valószínűséggel nem kerülnek a hulladéklerakóra pár héten belül. Az igazi értékük és a gyermek öröme nem csak addig tart amíg ki van csomagolva a játék. Az is előfordulhat, hogy a kicsomagolásnál nem is ujjonganak annyira értük, ahogy azt mi várnánk :)  Viszont évekkel később is ott van az érdeklődés irántuk. Ezek a játékok nagyobb erőfeszítést, kreativitást, új megközelítést igényelnek a gyerek részéről. Ez az úgy nevezett “open-ended” vagyis nyitott végű játék, ami nagyon értékes tanulási folyamat is. (pl. epítőkocka, állatfigurák, gyerekkonyha, selyemkendők, kosztümök, babaház, stb).

A kutatások két fontos dolgot mutattak be arról, hogy a játékok hogyan hatnak a gyermekekre:

 • A gyerekek jobban el tudjak foglalni magukat és jobban tudnak összpontosítani egyszerű, letisztult környezetben.
 • A gyerekek sokkal kreatívabban játszanak, ha kevesebb játék veszi őket körül.

Ami pedig a szülőket illeti, hát, legtöbbször mindenünk megvan, ami kell. Ezért az élmények és az igazán hasznos, egyénre szabott dolgok a legjobb ajándék.

Inspirálódjatok.

 

Mindful karácsonyi ajándék ötletek listája:

 1. Grimm’s Leonardo szivárvány építő – építő játék
 2. Pojgatoys gyönyörű waldorf ihletésű játékok
 3. Gyerek távcső. Hasznos hosszabb autós utakra vagy csak úgy nézelődni túrázáskor, stb. Ugyanilyen jó lehet egy nagyító gyerekeknek.
 4. Jógakaland kártya és társasjáték. Vagyis hogyan vigyük a jógát a gyerekek mindennapjaiba :)
 5. Calm / Headspace  egy év, nyugodt elmével. A legjobb ajándék. Mindkettő nagyon egyszerű meditációs aplikáció, kezdőknek és haladóknak is alkalmas.
 6. Jóga órák online. Anyukáknak akiknek nincs lehetőségük elmenni egy jógaórára kifejezetten jó ajándék. De bárkinek, aki különböző jógastílust, tanárt ki szeretne próbálni, mindezt otthonról. Több választék van, személyes kedvencek: YogaGlo, YogaInternational, GaiaYoga
 7. Kalimba – csodaszép afrikából származó hangszer, a legkisebbek kezébe is - hüvelykzongorának is nevezik és csoda hangja van
 8. Kindle Unlimited. Akik olvasnak, és olvasnak, és olvasnak :) Több mint 800 ezer e-könyvhöz, és közel 10 ezer hangoskönyvhöz férhetünk hozzá. A Kindle alkalmazásnak köszönhetően bármilyen okoseszközről vagy számítógépről hozzáférhetünk a kínálathoz. A szolgáltatás működése sokban hasonlít a hagyományos könyvtárak kölcsönzési rendszeréhez.  A felhasználó egyszerre maximum 10 e-könyvet vagy hangoskönyvet vehet ki, viszont nincs kölcsönzési idő, korlátlan ideig megtarthatjuk a könyveket.
 9. Ehető ajándékok. Ötletek: házi- granola, mandulavaj, csoki likőr, kombucha, fűszerkeverék, egy süti recept alapanyagai üvegben, stb. Ide tartozhat pl táplálékkiegészítők, smoothie porok, vitaminok és társaik.
 10. Libro FM vagy Audible hangoskönyv előfizetés.
 11. Bérletek. Uszodába, állatkertbe, múzeumba, színházba, masszázsra.
 12. Főzőtanfolyam, grill tanfolyam, horgolás tanfolyam, nemez tanfolyam stb.
 13. Rózsakvarc gua sha - egy különleges masszázs eszköz. A rózsakvarcból készült lapocska segítségével az arc, nyak és dekoltázs masszázst egyedül is elvégezheted - stimulálja és újjáéleszti, aktiválja a bőrt - intenzív nyirokmasszázs az arcon.

 

A lista az én kedvenceimet mutatja be, nem tartalmaz szponzorált terméket.

 

Cikk inspiráció: Simple Families

Kép: pinterest

 


Régebbi bejegyzések Új bejegyzés


Hozzászólok

Felhívjuk figyelmét, hogy a hozzászólás csak jóváhagyás után van közzétéve.