HOGYAN ÉBRESSZÜK FEL ÉS ŐRIZZÜK MEG AZ ENERGIÁNKAT MI, ANYÁK – MINDEN EGYES NAP.

anyaság jóga mindfulness wellness

mindful mama mozgalom

Azt tudjuk, hogy ha egy anya, jól érzi magát a bőrében, kiegyensúlyozott és nyugodt, akkor a gyerekek és az egész család is jól érzi magát. Ez tény.

Amikor magunkra figyelünk, időt szánunk magunkra, arra, hogy kipihentek legyünk, jól tápláltak és fittek, akkor a lehető legjobbat tesszük a gyermekeinkért. Mert így egy türelmes, szerető, kedves Anyát kapnak. De ezért tenni kell, mindennap.

Sokszor pedig elszalad velünk a ló;  túl sok mindent akarunk egy nap megcsinálni, mindent felügyelni, mindent és mindenkit magunk elé helyezünk; ez által pedig kimerülünk és már csak azon kapjuk magunkat, hogy a reakcióink nem olyanok, mint ahogy azt szeretnénk. Lehet, hogy türelmetlenebbek vagyunk a gyerekekkel, feszültek a férjünkkel és még lehetne sorolni.

Ha mi saját magunknak megengedjük azt, hogy egy kicsit pihenjünk, elkerüljük, hogy egy feszült, szorongó anya váljon belőlünk. Minden nap időt kéne szánni egy kicsit magunkra is – prioritást helyeznünk arra, hogy jusson idő magunkra – mert az idő ugyebár képes gyorsan elszaladni.

Mert ahhoz, hogy tudjunk adni, fel kell tölteni magunkat. Amik pedig ebben segíthetnek:

 

Napi rituálék:

Offline mód – kapcsold ki az összes digitális eszközt, telefont, számítógépet, tévét. Tölts el egy pár percet, órát, vagy egy egész napot a közösségi média nélkül. Adj magadnak legalább egy órát miután felkelsz, a nélkül, hogy megnéznéd a telefonod. És egy órat az előtt, mielőtt aludni mész – hogy egy igazán pihentető alvást biztosíts magadnak. Ez az idő létfontosságú a jólétünk és a józan eszünk szempontjából. Engedjük meg magunknak, hogy egy kicsit kapcsolódjunk a szívünkhez, a saját belsőnkhez.

Meditálj– nincs idő meditálni? Építs bele a napodba mikro-meditációkat – 5-10 perceket, amikor csak teheted. Már ezek a pár perces gyakorlatok több nyugalmat és békét fognak teremteni az élet minden területén. Több nyugodtság és tisztánlátás. Már napi 20 perc pedig jelentősen csökkentheti a kortizolszintet, növelheti az immunrendszert és csökkenti a gyulladást a testben. A meditáció csökkenti a vér kortizol szintjét, csökkenti az adrenalin szintjét és segít a vércukorszint szabályozásában.

Csökkentsd a koffeint– A koffein erősen stimulálja az idegrendszert és a túlfogyasztás növeli a kortizolt és az adrenalin termelést, növeli a szorongás és a légszomj érzését. Próbáld tartani a napi egy csészét, ha nem tudsz a kávéról lemondani.  Hozzuk elő inkább a test természetes energiáját. Figyeljük magunkat, miért is nyúlunk a kávé után…talán csak egy kis szundira van szükségünk, egy pihenőnapra, vagy egy kis egyedüllétre.

Természet – menj ki a szabadba. Fogd meg a babát, a gyerkőcöt, és irány a park, erdő. Néha nehéz kimozdulni, de amikor már ott vagy, csodás érzés.

Mély lélegzetvétel – amikor a légzésünkhoz kapcsolódunk, újra érezhetjük a testünket és saját magunkat. Lélegezzünk be úgy hogy 6-ig számolunk, tartsuk a lélegzetet 2 számolásig, és lélegezzünk ki 6 számolásig. A nap folyamán, amikor csak eszedbe jut, térj vissza a légzésedhez, mégha csak egy pár pillanatra is.

Mozogj – használd a mozgást arra, hogy az energiádat egyensúlyban tartsd. Olyan gyakorlatokat csinálj, amik támogatják azt, amire a testednek valóban szüksége van.

Egyél tudatosan – nem csak egészségesen, hanem tényleg arra fókuszálva, hogy evéskor csak az ételre koncentrálj, az ízekre, az állagra, az illatokra – az összes érzékszervedet kapcsold be. Tedd félre ilyenkor a telefont, újságot, tévét és lassulj le. Ez lehetővé teszi, hogy észrevedd milyen ételre van szüksége a testednek igazából és mikor jön a jóllakottság érzés. Sokszor ezt a jelet elmulasztjuk és túlesszük magunkat. Figyelj a gondolataidra is; legyenek pozitívak; kritika és önértékelés nélkül.

Légy tudatos és gondoskodj a gondolataidról  – nem csak az lényeges milyen étellel tápláljuk a testünket, hanem az is, milyen gondolatokkal tápláljuk az egész lényünket. Ehetünk bármilyen egészségesen (kelkáposztát quinoával mindennap :), ha a gondolataink negatívak, akár önmagaddal vagy másokkal szemben, a testedet mérgezed vele. Gondolataink sejt szinten hatnak ránk. Ha kedves, szeretetteljes gondolataink vannak, az immunredszerünket támogatjuk és segítjük hogy a test és az elme összhangban legyen. Meggyőződéseink és a gondolataink alakítják az életünket; a gondolkodásmódunk befolyásolja azt, hogyan törődünk magunkkal nap mint nap. A gyengéd, szeretetteljes, pozitív hozzáállás magunkhoz és a világhoz igazi jólétet hoz magával.  Ez egy egész életen át tartó folyamat, amely arra sarkal minket, hogy befogadóak, proaktívak és tudatosak legyünk. Támogassuk ezt az utunkat.

Aludj jól – a minőségi alvás befolyásolja a mentális, érzelmi és fizikai egészségünket. 1 vagy 2 órával előtte kapcsolj ki minden elektronikai berendezést és hangolódj rá az alvásra. Ez lehet egy meleg fürdő, közös lábmasszázs a férjjel, könyv olvasás, meditálás stb. Aludj annyit amennyit csak tudsz, próbald kitűzni a 8 óra alvást (kisbaba mellett ez nem mindig jön össze – de behozhatjuk napközben ebben az időszakban). Az alvás regenerálja testünket, a hormonjainkat és a hangulatunkat pedig stabilan tartja. Ami ugyebár létfontosságú az anyukák mindennapjaiban.

 

Teák és gyógynövények:

Citromfű (melissa officinalis): nyugtatja a szívet, enyhíti a szorongást és a depressziót.

Kamilla (chamomilla recutita): nyugtatja az idegrendszert és a gyomort, szorongást csökkentő.

Tulsi (ocimum sanctum): egy igazi csoda. A Tulsi tea melegítő hatással látja el a szívet és lecsendesíti az elmét – növeli a sejtek és a testnedvek immunitását, az életerőt és adaptogén (adaptogének: az erő, az állóképesség és a stressz csökkentés gyógynövényei). Felvidítja a hangulatot, a kedélyállapotot.

Golgotavirág (passiflora): természetes nyugtató. Támogatja a mély, pihentető alvást és regenerálódást.

 

Illóolajok:

Többféleképpen használhatjuk az illóolajokat stressz és szorongás esetén. Bedörzsölhetjük a talpunkat, hasunkat, a fülünk mögött, nyakunk hátsó részét, párologtathatjuk egész éjjel amíg alszunk, vagy hozzáadhatjuk az esti meleg fürdőnkhöz.

Néhány olaj ami segít kiegyensúlyozottnak lenni és csökkenti a stresszt:

Palo santo: a Szent fa. Illóolaja elűzi a negatív energiákat, felszabadít és tisztít. Ellazít, és derűt hoz a mindennapokba. Segít a jelenben lenni.

Szantálfa: segíti a tisztánlátást, javítja a memóriát és nyugtató.

Bergamot: antidepresszáns, javítja a vérketingést és ez által örömteli érzéseket és energiát hoz létre

Levendula – ezt az olajat minden Anyukának ismernie és használnia kell. Nyugtatja az elmét, javítja a hangulatot, és nem mellesleg a házipatika része kell hogy legyen.

Ylang – ylang: segíti elűzni a  depressziót és a negatív érzelmeket. Az ylang ylang belélegzése szinte azonnali pozitív hatást gyakorol a hangulatunkra.

Muskotályzsálya –nyugtatja a testet és az elmét. Afrodiziákum.


Új bejegyzés


Hozzászólok

Felhívjuk figyelmét, hogy a hozzászólás csak jóváhagyás után van közzétéve.