Esti relaxációs technikák gyerekeknek - a jobb alvásért

alvás anyaság gyerek jóga mindfulness relaxáció

relaxáció gyerek_altatás

Este, mikor lefekszünk az ágyba, alvásra készen, gyakran az elménk nem hagyja, hogy azonnal álomba merüljünk. Elkezd pörögni, feldolgozza a napi eseményeket, az aggodalmakat, a terveinket, stb.

Ez a jelenség pedig gyakran van gyerekeknél is. Sok gyerek nem tud azonnal kikapcsolni és álomba merülni, szüksége van több időre és egy kis segítségre is. Azonban az esti rutin (fürdés, meseolvasás, (láb)masszázs) sokszor nem elég. Ezért hozok egy pár relaxációs technikát, ami az elme lecsendesítésére szolgál, és az ilyen esetekben segíthet, illetve kiegészítheti az esti lazítást, lelassulást.

Relaxációs technikák:

Fehér lap – mond meg gyermekednek, hogy képzeljen el egy üres, fehér papírlapot. Majd képzelje el, hogy egy kék színű ecsettel pöttyöket és vonalakat rajzol a papírra. Vezesd végig az első egy-két héten keresztül, majd utána hagyd, hogy a gyermek képzelje el magától.

 

Csendes fülek – fejezd be az esti rutint és amikor már gyermeked kényelmesen fekszik az ágyában, mond meg, hogy takarja be kezeivel a füleit (egy kellemes, fehér zaj hangot hallani így). Gyermektől függően hagyhatod, hogy csak hallgassa ezt a hangot, vagy megmondhatod neki, hogy képzelje el, ahogy fúj a szél, vagy hogy a tenger hullámjait hallja. Elképzelheti, ahogy a tengerparton áll vagy a fűben ülve hallgatja, ahogy fúj a szél. Csinálhatja ezt 5-10 percig, amíg el nem álmosodik.

 

Békés képek – hagyd, hogy gyermeked az ágyon feküdjön, csukott szemekkel. Mond el neki, hogy egy történetet fogsz neki elmesélni. Gyengéd hangon, írj körül egy békés helyet amit ismer és szeret ott lenni, pl. egy vízparton, függőágyban hintázva, vagy a fűben egy pléden fekve. Vond be a fantáziád és mintha egy repkedő pillangó szemszögéből mesélnéd, vezesd őt végig a környéken, lassan és csendben. Minden nap ugyanezt a helyet és ugyanezt a történetet meséld. Idővel, majd lehet a gyermeked is fel tudja idézni mgában ezt a történetet, ha te nem vagy ott.

 

Gyógyító kezek – helyezd az egyik vagy mindkét kezed gyengéden és mozdulatlanul a gyermek hasára, homlokára, vagy ahol jól esik neki. A gyerekek nagyon nyitottak erre a szerető energiára ami a kezünkön keresztül áramlik, a melegségre, a figyelemre, amit a kezünkkel adni tudunk.A kézrátétel az egyik legősibb gyógymód. Az érintés, ha szeretettel és nyugalommal történik, mindig gyógyítóan hat. Nem csak a gyermekek számára. A következő kérdések segítenek észrevenni, mit tapasztal gyermeked az adott pillanatban. Nagyobb gyermekeknél a következő kérdéseket teheted fel és közösen megbeszélhetitek:

 • Hogyan érzi magát a tested most?

 • Hol tudod a testedet a legtisztábban érzékelni?

 • Érzel melegséget, bizsergést, lüktetést, áramlást..?

 • Hol érzékeled legkönnyebben a légzésedet?

 • Képes vagy elnehezíteni a tested, hogy az mélyen az ágyba hüppedjen?

 • Képes vagy a testedet teljes nyugalomban hagyni?

 • Hogy érzed magad most?

Kisebb gyermekeknél is működhet már, ha egy kicsit vezetve vannak. Pl. megfoghatja a kezedet és oda helyezheti a teste különböző részeire, miközben kérdéseket teszel fel neki:

 • Hol van a hasad? Érezd, ahogy a légzésed gyengéden mozgatja a hasad.

 • Hol van az orrod? Meg tudod lágyan mozgatni az orrod?

 • Hol vannak a szemeid? Becsukva tudod őket tartani miközben megpuszilom az orrod hegyét?

 • Hol van a lábad? Képes teljesen nyugodtan, mozgás nélkül maradni?

 

Improvizálhatunk (kisgyermekeknél ez valószínő így is lesz, ha elkezdünk kérdezgetni :), változtathatunk ezeken a technikákon kedvünk szerint. A lényeg, hogy töltsünk el egy pár kellemes, lassú percet gyermekeinkkel lefekvés előtt és tegyünk meg mindent azért, hogy elegendő hosszú és pihentető alvásban legyen részük. Az esti rutint inkább hamarabb kezdjük, hogy minden beleférjen, és ne sürgessen minket az idő és az, hogy már inkább a mi esti rutinunkat végeznénk :)

 

 

Forrás:

 • Elizabeth Pantley - The no-cry sleep solution for toddlers and pre-schoolers

 • Dr. Daniela Haidtmann - Mit Yoga die Kinder glücklich ins Bett und endlich Stille für mich

Kép: Pinterest


Régebbi bejegyzések Új bejegyzés


Hozzászólok

Felhívjuk figyelmét, hogy a hozzászólás csak jóváhagyás után van közzétéve.