Erősségek és értékek – részlet a „Nyújtózz az égig, mint egy hegy - Játékos mindfulness-technikák gyerekeknek és szülőknek” című könyvből

Mindfulness gyerekeknek

Ez a fejezet a tündöklésről szól, és arról, hogyan adjuk át ezt az üzenetet a gyerekeinknek. Biztosan vannak (vagy lesznek:) élményeink vélt vagy valós hiányosságokról, amelyek gyermekünkön ütköztek ki. Pl. nem került be a színjátszókörbe vagy nem vették be a sportcsapatba. Ilyenkor nagyon segít, ha megismertetjük őt az erősség és az érték fogalmával, segítünk neki megtalálni azt, amiben ő tündököl, amiben jó. Ha ráébred az erősségeire, egyben rátalál önmagára és céljaira. Önbizalomra tehet szert és fokozhatja a jóllét érzését.

Vajon mi köze az erősségeknek és az értékeknek az öngondoskodáshoz? Ha kiaknázzuk erősségeinket, megnő az energiánk és az önértékelésünk. Ha tisztában vagyunk az értékeinkkel és erősségeinkkel, akkor bővíteni tudjuk az öngondoksodási eszköztárunkat is.

Fontos, hogy a gyerek tisztában legyen az erősség fogalmával, mert így megérti, hogy nem kell mindenben kiemelkedőt nyújtania. Tudni fogja, hogy mindenkinek mások a képességei és hogy mindenkinek VANNAK értékes tulajdonságai és képességei.

Így azt is fogjuk tudni, mivel tudunk hozzájárulni a család, egy csapat vagy a munkahely egészéhez. Nem tudunk és nem is kell mindenben tündökölni. Ahogy a szülősségben sem vagyunk minden területen hibátlanok, sőt. Van, amiben nagyon jók vagyunk, de van ami nem megy olyan jól. Ez így van rendjén.

Hasznos, ha kiterjesztjük az „ügyesség” fogalmát a gyerekek számára, (nem csak azt jelenti, hogy „jó vagyok matekból”, „szépen írok”, „jól olvasok"), például a személyiségvonásokra, érzelmekre, kommunikációra, a társas készségekre, technikai vagy kreatív érdeklődési körre. Fontos, hogy nem másoknál kell jobbnak lenni valamiben, hanem inkább felébreszteni az érdeklődését az olyan dolgok iránt, amikhez tehetsége van. Lehetőséget adni neki, hogy fejlessze az erősségeit. Az helyett, hogy a gyengeségeit állítjuk a középpontba és azokon próbálunk javítani. Mindkettőt tudatosítani kell, de egyensúlyt kell teremteni abban, mire is fordítjuk az időnket és energiánkat.

Észrevenni azt, amit jól csinálnak, nem azt, amit rosszul.

Az erősségek és az értékek belső erőforrások – lendületet adnak, ha nehézségekbe ütközünk. 

Hogyan találd meg erősségeidet és értékeidet?

A család leülhet együtt végiggondolni, kinek mi az erőssége. Beszélgessetek az érdeklősédi körötökről és a képességeitekről a gyerekekkel, írjátok le kinek mi jut eszébe.Majd beszéljétek meg a családon belüli hasonlóságokat és különbségeket és gondolkodjatok el azon, hogyan egészíthetitek ki egymást.

Erősségek és értékek felismerése 

Ki a példaképed? Ki az aki inspirál, és miért?

Milyen tulajdonságokat csodálsz másokban? Akár élő emberekben, történelmi személyekben, kitalált szereplőkben.

 

Térképezd fel a családtagok erősségeit

Nyilvánítsd ki az elismerésed mások erősségei irént is, még akkor is, ha nagyon mások, mint a tieid. Ezáltal könnyeben megértjük majd egymást.

 

Írjatok családi küldetésnyilatkozatot

Használhattok színeket, képeket, idézeteket, mondásokat tartalmazó listákat. Fogalmazzátok meg mi a fontos a családnak. Ez például lehet: „A házunk tele van szeretettel”.

 

Fogalmazd meg a személyes küldetésnyilatkozatodat

Írd le, hogy személy szerint neked mi a fontos. Milyen akarsz lenni a világban? Gondolj arra, milyen szerepeket töltesz be az életben és hogy milyen szeretnél lenni bennük – milyen szülő, milyen testvér, gyerek, barát, szomszéd...

 

Családi konfliktus esetén

Idézzetek fel egy olyan tulajdonságot, amit nagyra tartottok, vagy vezessetek be egy olyan erősséget amely segíthet az adott helyzetben.

 

Használj megerősítéseket az értékek előhívásához

Napközben bármikor megfogalmazhatsz egy-egy megerősítést arról, milyen szeretnél lenni. Pl.: Erős vagyok.” „Nyugodt vagyok.”.„Elégedett vagyok." „Kedves vagyok." Ezt a gyerekekkel együtt is csinálhatod.

 

JÓGAGYAKORLATOK AMELYEKKEL KAPCSOLÓDHATUNK ERŐSSÉGEINKHEZ ÉS ÉRTÉKEINKHEZ

 

LÓ ÉS HEGYI LEVEGŐ

A gyakorlat célja: hogy erősnek ls energikusnak érezd magad

Állj másfél váll széllességű terpeszbe, a lábfejed fordítsd 45 fokos szögben kifelé. Lélegezz be, majd emeld a karod a fejed fölé és nézd meg a kezed. Fújd ki a levegőt, hajlítsd be mélyen a térded, az ujjaid érintsd össze a tested előtt, és nézz előre. Lassan ismételd meg ezt a guggoló mozdulatot: a lélegzet vezessen és érezd a lábaid erejét és a talajt a talpad alatt. Ismételd meg tízszer.

 

HARCOS

A gyakorlat célja: hogy erősnek, bátornak és tettre késznek érezd magad

Állj csípőszéllességű terpeszbe. Képzeld el, hogy vasúti sínen állsz. Lépj előre egy jó nagyot a bal lábaddal, vigyázva, hogy ne lépj le a sínről. Hajlítsd be mélyen a jobb térded, és próbáld meg kiegyensíteni a hátsó lábad, de a hátsó sarok maradjon a padlón. Lélegezz be, majd nyújtsd ki a karod felfelé, fordított „V” alakba. Fújd ki a levegőt és hajlítsd be a könyököd, a karod pedig engedd le „W” alakba. Ismételd meg hatszor majd válts lábat. Érezd, milyen felemelő és élénkítő.

 

TÁNCOS
A gyakorlat célja: a bátorság erősítése

Álló helyzetben emeld a bal sarkad a bal fenekedhez úgy, hogy megfogod a bokád a bal kezeddel. Abélkül, hogy elfordulnál, lassan húzd vissza a bal térded magad mögé, a jobb karod pedig nyújtsd ki magad elé. A mellkasod nézzen előre, a hátad pedig ívet vegyen fel. Kell hozzá egy kis bátorság. Állj hozzá könnyedén és kíváncsian. Tartsd ki a pózt 5-10 levegőn át, majd ismételd meg a másik oldalon.

 

 

Forrás: Suzy Reading: Nyújtózz az égig, mint egy hegy - Játékos mindfulness-technikák gyerekeknek és szülőknek


Régebbi bejegyzések Új bejegyzés


Hozzászólok

Felhívjuk figyelmét, hogy a hozzászólás csak jóváhagyás után van közzétéve.