ELSŐ BABA-MAMA JÓGATÁBOR MAGYARORSZÁGON – ÖSSZEFOGLALÓ

anyaság jóga jógatábor mindfulness

Első baba-mama jógatábor Magyarországon – összefoglaló

Hogy mitől volt ez a tábor olyan különleges és egyedülálló?

Mindful Mama jógatábor babákkal egy hosszú hétvége, ahol az anyáknak a babájukat nem kellett otthon hagyni, nem kell kísérőt szervezni maguk mellé, minden csak róluk szól, és arról, hogy pihenhessenek, fejlődjenek és élvezzék a jóga és meditáció csodás hatását.

Mióta nincs többgenerációs együttlakás, a nagyszülők sokszor távol laknak, az apa pedig napközben dolgozik, az anyukákra nagyon sok teher esik és sokszor nincs meg az az idő amit magukra fordíthatnak, hogy feltöltődjenek. A másik gond, hogy sokan nem is tudják, mi az ami igazán feltölti őket. A mai kor internet- telefon – tv hármasától várjuk az ellazulást, pedig nem kívül, hanem belül, ÖNMAGUNKBAN kell keresni azt az örök forrást, ami mindig pozitivitással, örömmel és energiával tölt fel.

A jógatáborban elengedtünk, egyesültünk, éreztünk, nevettünk, kapcsolódtunk…és mindezt a babáinkkal. Ezért volt ez olyan egyedülálló.

Szeptember második hétvégéjén 10 anyuka gyült össze egy varázslatos helyen a Balatonnál, a Kenese Völgye Villahotel apartmanjaiban. Egy családbarát hely, ahol játszótér, tágas nappali, nagy kert és jacuzzi is várt az anyukákra. Gyeremekvigyázás a jógatábor része volt, így az anyaság örömei mellett, végre volt lehetőség női körben is kibontakozni, jóga és meditáció segítségével, amíg a gyerekek képzett felügyelet mellett játszhattak.

Reggelente pranayamával és dinamikus flow jógával kezdtünk, ahol felébresztettük a testet és az elmét befelé irányítottuk. Az esti yin jógán az anyukák a tudatos jelenlétet gyakorolták és próbára tették magukat a különböző pózok kitartásában és a meditációban. Kötelező volt az anyukáknak magukra figyelni.

A hosszú hétvége alatt az anyukák nemcsak jógázhattak, de különböző workshopokon is részt vehettek. Az első nap, közös baba-mama étel készítő délután volt, ahol egészséges alternatívákat tanulhattak a mindennapi étkezéshez. A nassolást újra definiáltuk táplálék formájában és a reggeli a valódi energiabomba nevet kapta.

A második napi workshopon mozgó meditációt babával (jógát) és mindfulness-t, azaz éber jelenlétet tanulhattak az anyukák gyermekeikkel együtt. Ez azért volt fontos, mert így megtapasztalhatták, hogy gyerekek mellett is lehet mozogni, és így egyben magukkal is törődni. Ezen technikák gyakorlása többek között türelmet eredményez, tehát boldog babát :)

Az utolsó nap egy vendég érkezett a táborba – Bertók Andi, aki egy csodás hangtál workshopot tartott kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Volt olyan pici aki ki sem akart szállni a hangtálból, amit kongattunk. Egy nagyon relaxáló élmény volt mindenki számára.

A tűz ceremónia a naplemente fényében koronázta a szombati napot. Mindenki kapott mantrát, rizst és egy lapot, ahova fel kellett írnia mi az, amit el akar és el fog engedni. A tűz hatalmas energiája ebben volt segítségünkre. Hogy a gyerekek élvezték-e? Rizs dobálás a tüzbe nem mindennapi dolog volt számukra, az biztos.

Az étkezés talán mindig az egyik fénypontja volt a napnak. Csodás vegán ételek készültek és még a legszkeptikusabbak is megnyalták a tíz ujjukat.

Ha egy szóval kellene jellemezni a tábort, talán az inspiráció lenne a legmegfelelőbb. Egymást inspiráltuk a jelenlétünkkel, azzal, hogy a legtöbbet adtuk bele a táborba mindannyian. A tanárok mérhetetlenül büszkék voltak a résztvevőkre, hogy ki tudtak lépni a komfortzónából, a résztevők pedig örültek, hogy rátaláltak egy olyan örök forrásra, ami valóban minden élethelyzetben segíteni fogja őket.

Látva a három nap alatt végbement változást, nem kérdés, hogy szükség van e Magyarországon anya-baba elvonulásra. Van! Nagyobb szükség mint hinnénk. Hiszen a gyermekeink a jövőnk. A gyerekek pedig az anya tudásátől, kiegyensúlyozottságától, boldogságától és legfőképpen tudatosságától függenek.

 

Visszajelzések a táborról az Anyukáktól:

  • “fenomenális volt,  de túl rövid :) áradt a szeretet, hatalmas köszönet nektek!”
  • “sikerült ellazulnom és hosszú idő után újra befelé figyelnem. Alig várjuk a következő tábort, mind a ketten nagyon inspiráló oktatók vagytok!”
  • “szuper volt a szervezés, az ételek és a gondoskodás :)” 
  • ” nagyon jó kezdeményezés ez az anyukáknak; nyugalom, békesség, nyitottság, szeretet, vidámság, inspiráció, egység, rugalmasság jellemezte a tábort.”

 

 

Oktatók:

Vendégh Krisztina – yin, hatha, kismama és baba-mama jógaoktató, Mindful Mama Mozgalom blog alapítója:

https://www.mindfulmamamozgalom.com/

Oravecz Kinga – hatha, ashtanga, vinyasa, kismama és baba-mama jógaoktató:

https://www.soulflowmom.com/

Fotók:

Lakeside Moments

Szponzorok:

Lotuscrafts

Biola natúrkozmetikumok

Hellopamut

PojgaToys

Pipi Design

BuBu Handmade

ShamoBags

Majomkenyér

Koko tejmentes

Miko Design

Pingallo Titkai

Teki/Somogyiteklart

Rawsy

Legyél Boldog biotermékek

 

2019 tavaszán ismét baba-mama jógatábor kerül megrendezésre. Online pedig különböző jógakihívásokon vehetnek részt az Anyák. Figyeljétek az Instagram és FB oldalt.


Régebbi bejegyzések Új bejegyzés


Hozzászólok

Felhívjuk figyelmét, hogy a hozzászólás csak jóváhagyás után van közzétéve.