A HIDROTERÁPIA HATÁSAI

anyaság egészség jelen wellness

A hidroterápia (a víz terápiás használata), egyidős az emberiséggel és egy módszer, amit széles körben használnak természetes gyógymódként.

Az, hogy ha tiszta, friss vizet iszunk segíti az emésztést, anyagcserét, és a bőrt széppé teszi, már rég tudjuk. Az úszás is nagyszerű a nőknek – a vízben történő mozgás gyógyíthatja az idegeket, enyhíti a fáradtságot, lelkünket táplálja. Ezeken kívül még a hideg víz terápia az, ami kívül – belül megszépít minket. Szépen megfogalmazva hideg víz terápia. Hétköznapi nevén: hideg zuhany. Szanszkrit nyelven úgy hívják Ishnaan. Egy komoly csodafegyver a nőknek.

A hideg zuhany a jó egészség védőpajzsa. Semmilyen más gyakorlat nem éri el a hatékonyságát. Valakinek már a gondolat is rémisztő lehet, hogy hideg vízzel kéne zuhanyozni, pláne reggel. Pedig rengeteg jótékony hatása van és a fiatalság megőrzésének egyik titka. Megszépít, ellenállóbbá tesz. (mi több kell egy Anyának?;) Nem mellesleg segít felébredni és meditálni mindjárt reggel.

Igaz, nem túl kellemes, de ha tudjuk a pozitív hatásait, könnyebben beépítjük a mindennapjainkba.

 • Összehúzza, majd megnyitja a hajszálereket (megtornáztatja őket)
 • Az értorna következtében a saját keringéssel rendelkező szerveket (szívet, vesét, tüdőt, májat), hirtelen, lökésszerűen friss vérrel látja el
 • A torna pedig kihat a mirigyek működésére, kiválasztására is, aminek hatására a vér kémiai összetétele is módosul
 • Fiatalítja a bőrt – míg a meleg víz szárítja a bőrt, kitágítja a pórusokat, a hideg feszesíti és tonizálja a bőrt. A hideg víz tisztán tartja bőrünket mert hatására összezáródó pórusaink megakadályozzák, hogy a testünkre kerülő szennyeződések a bőr mélyebb rétegeibe juthassanak. Kevesebb mitesszer!
 • Beindul az emésztésünk. A hidegre a szervezetünk felpörgéssel reagál. Jobban felpörget mint egy kávé. Így nem valószínű, hogy utána kávéra lenne még szükségünk.
 • Stresszoldó, hangulatjavító és antidepresszáns hatása van szervezetünkre. A hideg zuhany hosszú távon ellenállóbbá tesz bennünket a mindennapi stresszel szemben, így javítja hangulatunkat és közérzetünket. Segít a stressz okozta és a depresszióból származó alvászavarok leküzdésében. Az anti- depresszív hatása annak köszönhető, hogy magas a hideg érzékelő receptorok sűrűsége a bőrben és ezekből az idegvégződésekből nagyon sok anti – depresszív elektromos impulzus jut el az agyba.
 • Felélénkít, javítja az agyfunkciókat, tisztítja a tudatot. Plusz oxigénlöketet ad az agynak, ettől pedig eltűnnek a negatív gondolataid. Ilyen egyszerűen.
 • Elősegíti az éberséget. Ki ne lenne éber, amikor megérzi a nyakán a jéghideg vizet?

 

Hogyan kezdj hozzá?

A hideg vizes zuhanyt mindig a végtagoknál kezd: először folyasd a vizet az egyik, majd a másik lábadra, a karjaidra és kezeidre. Soha ne a combcsontra veresd először a vizet mert a sokkszerű hatás megzavarhatja a szervezet magnézium-kalcium egyensúlyát. Nem szabad a hideg vizet szoktatás nélkül a nemi szervekre illetve a fejre folyatni.

Menstruáció és várandósság alatt nem ajánlott a hideg vizes zuhany, ilyenkor a jógik langyos vizet ajánlanak. Nem javasolt ízületi gyulladásokban, reumában szenvedőknek, illetve szív- és érrendszeri betegségekkel küzdőknek.

A hideg víz hatása az egyes testtájakra:

 • Ha a vizet az állra, az alsó ajak alatti területre vereted, kitisztul az elméd.
 • Ha a két szemöldök vagy a felső ajak fölötti részre folyatod, energikussá tesz.
 • A homlokra folyatott hideg víz elálmosít, így érdemes alvás előtt beiktatni.
 • A kar felső részének hideg vízzel történő átmasszírozása jótékonyan hat az emésztőrendszerre.
 • A csukló felett 3-5 centiméterrel a szívre hatunk.
 • A csukló vonalára folyatott hideg víz a májra, az ujjhegyek az agyra hatnak.
 • Ha a vizet a mellkasra veretjük (akár 10 percig is), ahonnan lecsurog a nemi szervekig, nagyban befolyásoljuk a vér összetételét.
 • Ha a jobb lábfejjel megmasszírozod a balt, és fordítva, miközben hideg vizet folyatsz rájuk, a talpon elhelyezkedő sok ezer idegvégződés stimulálásával az egész szervezetre hathatsz.

A számítógép használata és a hidroterápia

 • Ha számítógépen dolgozunk a nap nagy részében, legalább háromszor mossunk hideg vízzel kezet. Hideg vizes ronggyal mossuk át arcunkat, tegyük a szemünkre és a nyakunk hátsó részére. Ez megakadályozza, hogy a számítógép elektromágneses mezője megzavarja az idegrendszerünket. Nagyon hatásos és mindenképp iktassátok be.

 

Saját tapasztalat: több mint 1 éve minden reggel hideg vizes zuhanyt veszek, így állíthatom, hogy egy csodafegyver minden Anyának. A napom hihetetlen éberséggel és jókedvvel kezdődik, igazi energiafröccs, a bőrom ragyog, a betegség nem dönt le egykönnyen, stb.stb. Próbáljátok ki.

 

Forrás:

Hari Kaur Khalsa – A woman´s book of yoga


Régebbi bejegyzések Új bejegyzés


Hozzászólok

Felhívjuk figyelmét, hogy a hozzászólás csak jóváhagyás után van közzétéve.