A GYÓGYÍTÓ ALVÁS

alvás anyaság mindfulness

AZ ALVÁS UGYANOLYAN FONTOS, MINT A MEDITÁCIÓ, MOZGÁS VAGY EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS.

A minőségi alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy egészségesek legyünk. Ez az információ nagy valószínűséggel mindenkinek megvan. Mégis kevesen és ritkán tapasztaljuk az igazi mélyen tápláló és gyógyító alvást.

Odafigyelünk az egészséges táplálkozásra, sportolunk, sok vizet iszunk, meditálunk…de az alvás nem egy prioritás számunkra. És így a legfontosabb részt hagyjuk ki az egészség pilléreiből. Amikor mély álomban vagyunk, testünknek lehetősége van arra, hogy helyreállítsa és meggyógyítsa magát. Az alvás megújítja a testet, lelket. Az alvás minősége befolyásolja a napunkat, a hangulatunkat, teljesítményünket. Ha megfosztjuk a testünket a mély pihentető alvástól akkor egy idő után szembe kell néznünk egészségügyi problémákkal.

Ez különösen igaz, az Anyákra. Egyszerűen mindent az alvás elé helyeznek, mert „kevés“ az idejük. Vagy mert túl sok mindent „kell“ csinálni. Ezért nagyon gyakran lehet hallani, hogy késő este és éjjel dolgoznak, főznek, mindenfélét csinálnak, csak nem alszanak :)

Tehát a pihentető alvás nem csak azért fontos, hogy energiával töltődjünk fel és kipihentek legyünk, de nagyon fontos ahhoz, hogy egészségesek legyünk. Nem csak arról van szó, hogy az a bizonyos 8 óra alvás meglegyen. De arról, hogy mikor történik az alvás. Nagyon sok belső szerv éjszaka regenerálódik. Ha a szervezet éjjel nem pihen, az csökkenti a belső szervek funkcióit (pl. gyengíti a máj, az emésztőrendszer munkáját). A porckorongok is az éjszakai alvás közben regenerálódnak legjobban, így ha keveset alszunk, gerincproblémákkal nézhetünk szembe. Ha nem alszunk eleget, a stressz könnyeben hat ránk, feszültebbek, türelmetlenebbek vagyunk. A koncentráció romlik, nehezebben teljesítünk napközben.

Fontos lenne, hogy a természet ritmusai szerint menjünk aludni és ébredjünk. Ahogy ez természetesen belénk van kódolva (naplemente utáni alvás és ébredés a napfelkelte előtt).  Így természetesen többet alszunk télen és kevesebbet nyáron.

Az ajurvéda szerint is a legideálisabb, ha legkésőbb este 10kor már ágyban vagyunk. Az éjfél előtti órák duplának számítanak a szervezetünk számára. Így nagyon hasznos, ha még éjfél előtt tudunk aludni pár órát.

10 óra után pedig újabb adag energiát (gyorsított elmét) kapunk, és az éhség is újra előbukkan. Ha ez idő után fent maradunk, nehezebb lesz lefeküdni és éjfélkor azon kaphatjuk magunkat, hogy nassolunk. Este 9-kor, még mielőtt újabb energialöketet kapnál, kezdj el készülődni az alváshoz. Kapcsold ki a számítógépet, a telefont rakd el jó messzire (úgy, hogy reggelig meg se találd), vegyél egy meleg fürdőt, olvass egy jó könyvet.

A NYUGODT PIHENTETŐ ALVÁSHOZ HOZZÁJÁRUL, HA KIALAKÍTUNK EGY RENDSZERES NAPIRENDET.

  • Kezdjük a napot nyugodtan: meditációval, jógával, egy pár perc magunkra figyeléssel. Nagyszerű, ha ezt a gyerekekkel együtt csináljuk. Nem lehet elég korán elkezdeni beépíteni a jó szokásokat :)
  • Igyekezzünk minden nap háromszor meleg ételt enni: reggel, délben és este. Az ételeket próbaljuk lassan és nyugodtan elfogyasztani. A legnagyobb étkezés az ebéd legyen, a vacsora ne terhelje meg a gyomrot.
  • Stresszoldó és idegerősítő hatása van a máknak ami valóságos ájurvédikus alvásjavító, de a mandulának és a kesudiónak is. Készíthetünk máktejet, mandulatejet. Vagy ehetünk egy kanál mézes mákot. Az arany tej (meleg kurkumás tej ghível) vagy citromfű tea is nagyon hatásos.
  • Egy meleg fürdő, de egy gyors meleg zuhany is nagyon jól megnyugtatja az idegeket. Lemossuk a nap feszültségeit magunkról.
  • Lefekvés előtt meleg ghível vagy szezámolajjal masszírozzuk meg a kezünket és a lábunkat.
  • Mielőtt elalszunk, egy pár percre tekintsünk végig a napon, gondolatban zárjuk le. Idézzük fel a jó élményeket, és adjunk hálát értük.
  • Majd vegyünk egy pár mély, lassú lélegzetet és hagyjuk, hogy a kilégzés egyre hosszabb legyen.

 

Az ájurvéda nagy hangsúlyt fektet a rendszerességre. A természet ritmusban él, az ember számára is fontos, hogy ritmusban, rendszerességben éljen :) rend legyen benne és körülötte. Mert a rend és a rendszeresség könnyebbé teszi az életünket. Segít megőrizni a harmóniát és az egészséget. Több energiát, erősebb immunrendszert és kiegyensúlyozott hormonháztartást eredményez, ha ritmusban élünk. Ha pedig az egyes tevékenységeket a napi rutin részévé tesszük, az energiaszint és a vitalitás biztosítása természetes és könnyed lesz.

Ahhoz, hogy az alvási szokásainkat megváltoztassuk, egy nagyon erős indokunk kell, hogy legyen :) Sokkal nagyobb kihívást jelenthet mint pl. változtatni az étrendünkön. De bízom benne, hogy inspirállak titeket, hogy még éjfél előtt aludni menjetek, és éjszakai munka, ébrenlét helyett egy jót aludjatok :)

Emlékezz arra, hogy életmódbeli változtatásokkal lehet elérni a legtartósabb eredményeket egy ember energiaszintjében, vitalitásában. (Mi lenne fontosabb ennél egy Anya életében :)) Ehhez pedig hozzátartozik az alvás is, nem csak az étkezés és a mozgás. Hajrá Anyukák !

 


Régebbi bejegyzések Új bejegyzés


Hozzászólok

Felhívjuk figyelmét, hogy a hozzászólás csak jóváhagyás után van közzétéve.